Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus daha fazla erişim ve şeffaflık çağrısında bulundu.

İLK SORUŞTURMA ‘YARASA’ DEDİ

DSÖ'nün soruşturmasının ilk aşaması Şubat ayında sona erdi.Virüsün Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuvardan gelme olasılığının çok düşük olduğu ve muhtemelen yarasalardan kaynaklandığı sonucuna varıldı.

Cenevre'de konuşan Dr. Tedros, DSÖ'nün bu sefer pandeminin hemen öncesinden ve başlangıcından ham hasta verilerine erişmesi gerektiğini söyledi.Çin’in ilk soruşturmada bu verileri DSÖ ekibiyle paylaşmadığını da sözlerine ekledi.Ayrıca, bir tıp uzmanı olarak kazaların olabileceğini bildiğini belirterek, Wuhan'daki laboratuvar hakkında net bilgi istedi.

BBC'den Imogen Foulkes'un Cenevre'den bildirdiğine göre, bu, uzmanların bunun olası olmadığını söylemesine rağmen, DSÖ'nün hala laboratuvar sızıntısı teorisini düşündüğünün en güçlü göstergesiydi. Çin'in en iyi virüs araştırma laboratuvarlarından biri olan Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bir sızıntıyla ilgili spekülasyonlar geçen yıl başladı ve ABD Eski Başkanı Donald Trump tarafından yayıldı.

‘’VİRÜS HALA PEŞİMİZDE’’

Dr. Tedros, pandeminin sona erdiği fikrine karşı da uyardı.DSÖ'nün acil durum komitesi, yeni ve daha tehlikeli varyantların dünyaya yayılmasının beklendiğini söyledi.Komite Başkanı Didier Houssin, "Hala bu virüsün peşindeyiz ve virüs hala peşimizde" dedi.Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yoğun bakım yatakları ve oksijen eksikliği nedeniyle Afrika'da coronavirüse bağlı ölümler bir hafta içinde yüzde 43 arttı.

 (BBC)