Corona virüs pandemisinde neredeyse 1 buçuk yıl geride kalırken aşılamada da belli bir mesafe kaydedildi. Dünya genelinde 119 milyon kişiyi enfekte eden ve 2.65 milyon canı alan corona virüs için geliştirilen aşılama çalışmalarında 300 milyondan fazla kişi aşı vuruldu...


© WHO / Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde 335 milyondan fazla kişiye COVID-19 aşısı uygulandığını belirterek, aşıdan dolayı hiç kimsenin ölmediğini söyledi.

Koronavirüs salgınında bir yılı aşkın bir süre geride kalırken, COVID-19’a karşı mücadele tüm hızıyla sürüyor. Bu nedenle pandeminin önüne hızlıca geçebilmek adına zamana karşı bir yarış sözkonusu. Sırf bu yüzden, normal şartlarda denemeleri uzun yıllar süren pek çok aşı ‘acil kullanım’ için onay aldı bile. Şimdiye kadar, dünya genelinde 300 milyonu aşkın kişinin aşılandığı belirtiliyor. Buna karşılık, aşıların güvenliğine ve uzun vadeli etkilerine ilişkin kafalarda hâlâ soru işaretleri var.

300 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİ AŞILANDI

Aşıların güvenli ve virüsü önlemede başarılı olduğu, hastaneye yatışları azaltmada etkili olduğu yönünde birçok araştırma yayınlandı. Ancak buna dair yüreklere su sepren önemli bir açıklama, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’tan geldi. İsviçre’nin Cenevre kentindeki DSÖ genel merkezinde video konferans yöntemiyle basına konuşan Ghebreyesus, dünya çapında 335 milyondan fazla COVID-19 aşısının uygulandığını belirterek, aşıdan dolayı hiç kimsenin ölmediğini ancak virüs nedeniyle en az 2.6 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Buna ek olarak Ghebreyesus, “Aşıların hızlı ve adil bir şekilde dağıtılması” gerektiği, aksi halde daha fazla insanın öleceği uyarısında bulundu.

AŞILAR ONAY ALMAYA DEVAM EDİYOR