DSÖ uzmanlarından oluşan uluslararası bir ekip, corona virüs salgınına neden olan Sars-CoV-2 virüsünün kökenine ilişkin çok gecikmeli saha çalışmasına başlamak için Çin'in Vuhan kentindeki karantinadan çıktı. Ekip, şehirdeki doktorların hastaları arasında yayılan gizemli hastalıkla ilgili inceleme, salgının başlamasından bir yıl sonra geldi. Ekibin nereye gideceği ve kiminle konuşacaklarının ayrıntıları hala gizliliğini koruyor.

TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİR

Corona virüs, 2 milyondan fazla insanı öldürdü ve küresel olarak en az 100 milyon kişiyi enfekte etti. Çin, araştırmanın ‘bazı şeylere’ ışık tutabileceğinden endişe duyuyor, çünkü bu, uluslararası kamuoyunda eleştiriye yol açabilir ve hatta Çin’in ihmalkar davrandığı tespit edilirse tazminat talep edilebilir.

ÇİN: SAĞLIK PERSONELİMİZ MEŞGUL

Çinli yetkililer Vuhan halkına, DSÖ ekibi şehirdeyken sessiz kalmalarını söyledi. DSÖ sözcüsü, “Ekip, corona virüsten kurtulan hastalara ve virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine derinden sempati duyuyor. Ekip, erken corona virüs hastalarından bazılarıyla ve muhtemelen ölenlerin bazı aileleriyle konuşacak" dedi. Tamamen kontrol edemediği bağımsız bir soruşturmaya şiddetle karşı çıkan Çin, konunun karmaşık olduğunu ve Çin sağlık personelinin Pekin, Şangay ve diğer şehirlerde yeni virüs kümeleri ile meşgul olduğunu söyledi.

UZUN BİR ARAŞTIRMANIN BAŞLANGICI OLACAK

Bilim adamları, virüsün nereden geldiğini bilmenin gelecekteki salgınları önlemeye yardımcı olmak için kritik olabileceğini söylüyor. Ancak ekip, talep ettiği tüm erişimi alsa bile, yolculuk muhtemelen uzun bir sürecin sadece başlangıcı olacaktır. Sars'ın kökenlerini bulmak on yıldan fazla sürdü ve ilk olarak 1970'lerde tanımlanan Ebola'nın kökenleri hala belirsizliğini koruyor. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert