Sağlık ajansı, obezite oranları "hâlâ yükseliyor" uyarısında bulunarak, Avrupa’daki hiçbir ülkenin DSÖ'nün artan obezite oranlarını 2025 yılına kadar durdurma hedefini karşılamasının beklenmediğini belirtti. 

SİGARAYI SOLLUYOR

Obezite, bölgede yılda yaklaşık 1,2 milyon ölüme ve yaklaşık 200 bin kanser vakasına neden oluyor. Rapora göre bu rakam daha da artacak ve bazı ülkelerde obezitenin sigara içmek dahil diğer kanser risk faktörlerini geride bırakması bekleniyor.

Şu anda, DSÖ rakamlarına göre, Avrupa'daki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59'u ya aşırı kilolu ya da obez. Bu sorun çocukları da etkiliyor: Beş yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 7,9'u aşırı kiloyla ilgili sorunlar yaşıyor.

‘KAPSAMLI YAKLAŞIM ŞART’

DSÖ, "büyüyen bulaşıcı olmayan salgının yükselişini tek bir müdahalenin durduramayacağını" kabul ederek, sorunu çözmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Raporda önerilen önlemler arasında, şekerle tatlandırılmış içeceklere vergi artışı ve sağlıklı gıdalar için sübvansiyonlar, çocuklar için sağlıksız gıdaların reklamına ilişkin kısıtlamalar ve ayrıca evrensel sağlık sigortasının bir parçası olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinde obezite ve aşırı kilo yönetimi hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi yer alıyor. (RT)