Cuma günü itibariyle, dünya çapında resmi olarak 3,4 milyondan fazla ölüm gerçekleşti. 

2020'de yayınlanan Dünya Sağlık İstatistikleri raporu, doğrudan veya dolaylı olarak COVID-19 nedeniyle en az üç milyon fazla ölüm olduğunu buldu ve resmi olarak bildirilenden yaklaşık 1,2 milyon daha fazla.

‘’EN AZ İKİ ÜÇ KAT DAHA FAZLA’’

DSÖ'nün verilerden sorumlu genel müdür yardımcısı Samira Asma gazetecilere verdiği demeçte, "Toplam ölümler resmi olarak bildirilenden en az iki ila üç kat daha fazla" dedi.

Bugün salgına ne kadar fazla ölüm atfedilebileceği sorulduğunda, Asma, "Güvenle, yaklaşık altı ila sekiz milyon ölüm, bir uyarı notuyla birlikte bir tahmin olabilir" dedi.

‘’DOLAYLI ÖLÜMLERİN DE SAYILMASI LAZIM’’

DSÖ veri analisti William Msemburi, tahminin hem bildirilmeyen COVID-19 ölümlerini hem de hastane kapasitesi eksikliği ve hareket kısıtlamaları nedeniyle diğer faktörlerin yanı sıra dolaylı ölümleri içerdiğini söyledi.

Msemburi gazetecilere verdiği demeçte, "Zorluk, rapor edilen COVID-19 ölü sayısı rakamlarında bu tam etkinin eksik görülmesidir. Aşırı ölüm oranı bize daha iyi bir resim veriyor, çünkü bu hem doğrudan hem de dolaylı etkileri yakalıyor" dedi.


(Al Jazeera, Çeviri: Polemikhaber)