Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları tarafından hazırlanan makalede, Türkiye'deki tüketim alışkanlıklarına ilişkin çarpıcı tespit ve önerilerde bulunuldu.

DSÖ'nün Avrupa birimi uzmanlarınca hazırlanan ve Türkiye'de 2017-2025 yılları için uygulamaya konan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) eylem planının olası sonuçlarının incelendiği makale, bilim dergisi Lancet'ta yayımlandı.

Türkiye'nin nüfusun yaşlanmaya başlamasıyla birlikte birçok hastalığın sosyal ve ekonomik külfetini hafifletmek için hükümetin 2017-2025 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırladığı hatırlatıldı.

Eylem planında kalp damar rahatsızlıkları, kronik solumum hastalıkları, kanser ve diyabette tütün, alkol, beslenme ve hareketsizlik dört ana risk faktörü olarak sıralandı.

DSÖ uzmanlarının uyarısında Türkiye'nin tütün ve tuz tüketimini yüzde 30, hareketsizliği de yüzde 10 oranında azaltma hedefinin olası etkilerini hesapladı.

20 BİN 281 ÖLÜM ENGELLENEBİLİRDİ

2017'deki verileri inceleyen uzmanlara göre eylem planındaki hedefler tutturulabilseydi, sadece o yıl 20 bin 281 ölüm engellenebilirdi.

DÖS'nün Türkiye için belirlediği en önemli risk faktörleri, öncelik sırasına göre şöyle:

Tuz tüketimi
Fiziksel hareketsizlik
Tütün kullanımı
Sebze-meyve tüketimi
Alkol tüketimi

ÖLÜMLER YÜZDE 50 AZALABİLİR

Örgüte göre: Türkiye'de tuz tüketiminin ve hareketsizliğin düşürülmesiyle önlenebilir ölümleri yüzde 50'den daha fazla azaltmak mümkün.