BMJ editörleri tarafından yakın zamanda yayınlanan bir makale, aşıların ve tedavilerin küresel olarak piyasaya sürülmesine rağmen bu bilgilere doktorlar, araştırmacılar ve halk tarafından erişilemez olmasının "ahlaki açıdan savunulamaz" olduğunu belirtti.

Çarpıcı başyazıda, yazarlar, ilaç şirketlerini "bilimsel iddialarının yeterli bağımsız incelemesini yapmadan büyük karlar elde etmekle" suçluyorlar.

‘AMAÇ HALK SAĞLIĞINI KORUMAK’

Yazı özellikle, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca'ya klinik deneylerinden elde ettikleri "anonimleştirilmiş bireysel katılımcı verilerine" "zamanında erişim" sağlamadıkları için eleştiriler yöneltiyor. Verilere erişim eksikliğinin "aşı üreticileri arasında tutarlı" olduğunu yazan editörler, endüstrinin bağımsız araştırmacılardan gelen talepleri yerine getirmek için "yasal olarak gerekli" olmadığını belirtiyor.

Ayrıca, Health Canada ve Avrupa İlaç Ajansı gibi düzenleyici kurumların, deneme verilerini “almadıklarını veya analiz etmediklerini”, oysa Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun bu tür bilgileri “proaktif olarak yayınlamadığını” belirtiyorlar.

Makalede, “Düzenleyicilerin amacı, zengin küresel şirketlerin nabzını tutmak ve onları daha da zenginleştirmek değil; halklarının sağlığını korumaktır” şeklinde kaydediliyor. (RT)