BURUN AMELİYATLARINDA YENİ YÖNTEM: ULTRASONİK RİNOPLASTİ

Ultrasonik rinoplastide, klasik kemik kırma yöntemi yerine ultrasonik dalgalar ile burun kemikleri esnetilir. Ultrason rinoplasti sayesinde burun kemikleri görselleştirilerek milimetrik ölçülerde kesilerek kontrollü bir şekilde şekillendirilir. En büyük avantajı, burun kemiği ile çevresindeki yumuşak dokular arasındaki kılcal damarlara zarar vermeden sadece kemik kesildiği için şişlik ve morluk hemen hemen hiç olmamasıdır. Daha kontrollü kemik kesimi sayesinde burun daha zarif ve doğal bir çizgiye sahip olabilir. 

Ultrasonik rinoplasti, burun şeklini veya nefes alma problemlerini düzeltmek için yapılan bir ameliyattır. Burun şekli veya disfonksiyonu olan hastalar için uygundur. Ultrasonik rinoplasti yöntemi Onaylı ve uygulaması çok güvenlir olan ultrasonik rinoplasti yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de aktif olarak kullanılmaktadır.

ULTRASONİK RİNOPLASTİ İŞLEMİ ÖNCESİ

Hasta operasyon öncesi doktordan beklentilerini ve oluşabilecek şekil değişikliklerini açıkça belirtmelidir. Hastanın beklentileri doktorun planladığı operasyonla örtüştüğünde hasta operasyona devam edebilir. Ameliyat öncesi ve sonrası sonuçları karşılaştırmak ve ameliyat planı yapmak için hastanın fotoğrafları çekilmelidir. Bazı bilgisayar programları da cerrahi planlama için kullanılabilir. Bu nedenle hastanın burnundaki planlanan değişiklikler hastanın yüz özelliklerine göre uyarlanmalıdır.

ULTRASONİK RİNOPLASTİ İLE BURUNUN NORMAL YAPISI KORUNUR

Ultrasonik rinoplasti ameliyatında burunun sadece sorunlu kısmına müdahale edilir ve normal yapı korunur. Nazal septum deviasyonu ve nazal solunum güçlüğü olan hastalar için, eğer hasta burun şeklini değiştirmeyi planlıyorsa veya şeklinden rahatsızlık duyuyorsa, hastanın iç ve dış burnunun düzeltilmesini önerilir. Burundan alınan fazla kıkırdak hastanın burun şeklini düzeltirken dolgu ve destek malzemesi olarak kullanılır. Yani burnun dışını şekillendirmek için yedek parça deposu görevi görür. Hasta daha önce burun kıkırdağı ameliyatı olmuşsa daha sonra dış tarafı düzeltmek istiyorsa kıkırdağın kulaktan alması gerekebilir.


Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu
Rinoplasti lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. Ortalama ameliyat süresi 1.5-2 saat olup, tamamlanması gereken iş ve ameliyat süresi hastanın deformite derecesine göre değişmektedir. Burun ameliyatında burnun içine ve dışına tampon veya atel yerleştirilir. Bu malzemeler hastanın burnunun sağlıklı iyileşmesi için önemlidir.

AMELİYAT SONRASI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Ameliyattan sonra hastanın hayati fonksiyonları normale dönene kadar kontrol altında tutulur. Uygun görüldüğü takdirde pansuman ve kontrol için evine gönderilir. Ameliyat sırasında buruna yerleştirilen tampon 2-4 gün sonra çıkarılır. 7. gün burun ucu dikişleri ve burun dışı kalıp alınır. Burun dışında tedavi gören hastalarda burun ve göz çevresinde geçici morluk ve şişlikler olabilir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte bu geçici durum 2-3 hafta içinde düzelecektir.
Morluk ve şişliği azaltmak için ameliyattan sonraki ilk üç gün burun çevresine buz ve soğuk kompres uygulanabilir. Burun estetiği ameliyatından 3-4 hafta sonra hastalar iş ve sosyal hayatlarına devam edebilirler. Ancak, tamamen iyileşmesi bir yıl alacaktır. Nadir de olsa ameliyat sonrası kazara iyileşme nedeniyle bir yıl sonra yapılması gereken ikinci bir müdahale gerekebilir.

Rinoplasti sonrası üç ay gözlük takmak ve güneşlenmekten kaçınmak tavsiye edilmez. Daha da önemlisi, bir yıl içinde darbe, burun darbesi ve diğer darbelerden kaçınmaktır. Ameliyatı yapan doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir.