Bakteriyel Vajinoz ve Maya Enfeksiyonu, kadınlarda çok yaygındır. İç vajinal floranın dengesiz hale gelmesine neden olarak spermin rahme ulaşmasını zorlaştırabilir.

KADINLARDA ENFEKSİYONA BAĞLI KISIRLIK

İnsan Papilloma Virüs Enfeksiyonu (HPV): Oral veya genital mukoza zarlarındaki ve hatta cildin diğer kısımlarındaki epitel hücrelerini etkileyen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID): Bu hastalığa Chlamydia, gonore ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur. Tedavi edilmeyen bir PID, üreme organlarında enfeksiyon nedeniyle tubal faktör kısırlığına yol açabilen yara izlerine neden olabilir.

'YUMURTLAMA SÜRECİNİ ETKİLEYEBİLİR'

Pelvik tüberküloz; rahim ve fallop tüpleri gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum pelvik tüberküloz olarak bilinir ve fallop tüplerinde sorunlara neden olarak doğurganlığı engeller.
İdrar yollarının daha kısa olması nedeniyle İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) kadınlarda çok yaygındır. İYE rahim, mesane, böbrek gibi organları etkileyebilir. Kişi sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirirse, fallop tüplerinde skarlaşmaya neden olabilen veya yumurtlama sürecini etkileyebilen ilişkili pelvik inflamasyon nedeniyle gebe kalmak zorlaşabilir.

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu? | Bahçeci Blog

© Foto: Klamidya enfeksiyonu

ERKEKLERDE ENFEKSİYONLARA BAĞLI KISIRLIK

Klamidya, bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Semptomlar idrar yaparken yanma hissi, şişmiş testisler ve penisten akıntıyı içerir. Tedavi edilmediği takdirde, klamidya, üreme organlarını kalıcı olarak yaralayarak ve bloke ederek ve sperm üretimini engelleyerek erkeklerde kısırlığa neden olabilir.

BEL SOĞUKLUĞU

Bel soğukluğu da erkeklerde kısırlığa neden olabilen bir enfeksiyondur. Semptomlar penisten yeşil, sarı veya beyaz akıntı, dizüri, penis çevresinde yanma, testislerde şişme veya ağrıyı içerir. Sperm üretimini ve kalitesini düşüren epididimit ve prostat bezi enfeksiyonuna yol açabilir.

Mikoplazma, sperm hücrelerinin bu hücrelere tutunarak düşük hareketliliğine neden olabilen cinsel yolla bulaşan bir durumdur. Kısırlık nedeni teşhis edilmedikçe belirgin semptomları yoktur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE), idrarda bakterilerin istenmeyen üremesinden kaynaklanır. İYE semptomları, idrar yaparken ateş, titreme ve yanma hissini içerir. Bakteriler testisler, epididim ve diğer seks bezleri gibi üreme bölgelerine yayılarak sperm sayısının azalmasına ve hareketliliğin azalmasına neden olabilir.