Bilim insanları, çekirgelerin kanseri en erken evrelerinde tespit etmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı. Bu böcekler, sağlıklı hücreler ve kanserli hücreler arasındaki farkları koklayarak keşfeder ve bu, insanlarda bu ölümcül hastalığı tespit etmenin yeni yollarına kapı açıyor.

Beyinleri, kanser hücrelerini kokladıklarında farklı kimyasal sensörler gönderir. Araştırmacılar, buna benzer bir şekilde çalışan cihazlar geliştirmeye çalışıyor. Michigan Eyalet Üniversitesi'nin biyomedikal mühendisliği yardımcı doçentlerinden olan Debajit Saha, "Teorik olarak, bir cihaz aracılığıyla nefes alabilirsiniz ve bu, birden fazla kanser türünü ve hatta hastalığın hangi aşamada olduğunu saptayabilir ve ayırt edebilir" dedi.

Bilim insanları 15 yıldan fazla bir süredir benzer cihazlar üzerinde çalışıyorlar, ancak şimdiye kadar yetersiz kaldılar. Başarırlarsa, tespit sürelerini hızlandırarak dünya çapında kanserden ölüm oranları üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

‘ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR’

Çekirgelerin beyinlerinin, sağlıklı hücrelere kıyasla kanserli hücrelerdeki farklı kimyasal 'kokular' üzerinde toplandığını buldular. Çalışmada, böcekler sadece kanseri tespit etmekle kalmadı, aynı zamanda birbirinden farklı kanser çizgilerini de tespit ettiler. Bilim insanları, taşınabilir bir algılama cihazı oluşturmak için bulguları kullanmayı planlıyorlar.

Quantitative Health Science and Engineering Enstitüsü'nden Profesör Christopher Contag, "Erken teşhis çok önemlidir ve mücadelede mümkün olan her aracı kullanmalıyız. Başarılı olursak, kanser tedavi edilebilir bir hastalık olacak" dedi. (Mirror)