Buzyn, bakanlığın hesap verebilirliği ile ilgilenen özel bir mahkemedeki savcıya göre, "başkalarının hayatını tehlikeye atmakla" suçlandı, ancak, olası ikinci bir “felaketi durdurmama” suçu gündeme gelmedi.

‘RİSK YOK’ DEMİŞTİ

Suçlamaya itiraz edebilecek olan eski doktor, mahkemede yapılan duruşmaya katılarak, “kendimi açıklamam ve gerçeği ortaya çıkarmam için mükemmel bir fırsatı memnuniyetle karşıladığını” söyledi.

Suçlamalar, sağlık krizini ele alış biçimi gelecek yıl seçim kampanyası sırasında incelemeye tabi tutulacak olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için bir darbe, ancak mahkemenin de yargıyı aşma iddialarıyla karşı karşıya kalması muhtemel.

Geçen yıl Şubat ayında, Fransa'da ilk Covid-19 vakalarının doğrulanmasından haftalar sonra görevinden istifa eden Buzyn, pandemi hakkındaki ilk açıklamaları nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Ocak 2020'de, salgının kaynağı Wuhan'daki virüsün "pratik olarak hiçbir riski" olmadığını söyledi ve ardından "coronavirüsün nüfus arasında yayılma riski çok küçük" dedi.

‘’UYARMIŞTIM’’

Bir ay sonra, Paris belediye başkanı olmak için başarısız bir adaylık başlatmak için bakanlıktan ayrılırken, daha önceki açıklamalarının açık bir çelişkisiyle “tsunaminin henüz gelmediğini” iddia etti. Bir kanser ve organ nakli uzmanı olan Buzyn daha sonra bir meclis soruşturmasına cumhurbaşkanı ve dönemin başbakanı Edouard Philippe'i Ocak ayı başlarında Covid-19'un potansiyel “tehlikeleri” konusunda uyardığını söyledi.

(Guardian)