Fransa'daki en büyük tıbbi skandallarından biri olan olayda, özel sektöre ait laboratuvar Servier, yaygın olarak reçete edilen ilaç Mediator’un potansiyel olarak ölümcül yan etkilerini örtbas etmekle suçlandı.

ERTELENMİŞ HAPİS CEZASI

Şirketin eski yöneticisi Jean-Philippe Seta, dört yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı. 

İlaçla ilgili uyarılar konusunda yeterince hızlı davranmamakla suçlanan Fransız ilaç kurumu 303 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Amfetamin türevi, bir diyabet tedavisi olarak ruhsatlandırıldı, ancak insanların kilo vermesine yardımcı olmak için iştah kesici olarak yaygın şekilde reçete edildi. İlacın aktif kimyasal maddesi Benfluorex olarak bilinir.

DOLANDIRICILIKTAN BERAAT ETTİ

İlacı, İspanya ve İtalya'da yasaklandıktan çok sonra, Fransa'da 1976 ile Kasım 2009 arasında 5 milyon kadar insan aldı. Birleşik Krallık'ta veya ABD'de asla yetkilendirilmedi.

Fransız Sağlık Bakanı, en az 500 kişinin ölümüne neden olan kalp kapakçığına neden olduğunu tahmin ediyor, ancak diğer araştırmalar ölü sayısının 2 bine yakın olabileceğini gösteriyor. 

Ceza Mahkemesi Başkanı Sylvie Daunis, "Yıllardır maruz kalınan riskleri bilmelerine rağmen, şirket hiçbir zaman gerekli önlemleri almadı ve bu nedenle hilekârlıktan suçlu bulundular" dedi. Ancak şirket, dolandırıcılık suçlarından beraat etti.

LOBİ GÜCÜNÜ ARAŞTIRIYOR

Fransa'nın halk sağlığı kurumu başkanının istifasını zorlayan skandal, ilaç düzenlemeleri ve Fransız ilaç şirketlerinin lobi gücü hakkında bir öfke uyandırdı. 2019'da başlayan mahkeme, ilacın Fransa'da bu kadar uzun süre piyasada kalmasına nasıl izin verildiğini tespit etmeyi amaçlıyordu.

Alarm, 2007 yılında akciğer uzmanı olan Irène Frachon tarafından, Mediator’un geri çekilmesinden iki yıl önce başlatıldı. Servier'in avukatları, şirketin 2009'dan önce Mediator ile ilişkili risklerin farkında olmadığını savundu ve hiçbir zaman bunun bir diyet hapı olduğunu iddia etmediğini söyledi.