2021’in Ekim ayından bu yana dünya çapında 600'den fazla nedeni bilinmeyen hepatit vakası tespit edildi ve vakaların çoğu sağlıklı çocuklarda.

Birleşik Krallık, 197 ile en fazla tespit edilen vaka sayısına sahipken, ABD'de çoğu hastaneye kaldırılacak kadar şiddetli olan 180 vaka var. Daha fazla vaka tanınmasına rağmen, nedeni hala tıbbi bir gizemdir.

ALIŞILMADIK BİR DURUM

Yeni vakalarla ilgili çeşitli olası nedenler araştırılmaktadır. Bu henüz tanımlanmamış yeni bir virüs olabilir. Veya mevcut bir virüs veya birlikte gruplanmış mevcut virüsler olabilir ve yeni semptomlara neden olabilir.

Göz önünde bulundurulan en önemli virüslerden biri, birçok hastanın kan dolaşımında tespit edilen yaygın bir virüs ailesi olan adenovirüstür. Ancak şimdiye kadar incelenen karaciğer dokuları adenovirüs belirtileri göstermiyor ve bu virüsün hepatite neden olması alışılmadık bir durum.

COVİD-19’LA İLGİNÇ BAĞLANTI

Başka bir neden, Sars-CoV-2'nin uzun vadeli etkileri olabilir. Bazı durumlarda, hepatitli bazı çocuklar Covid-19 geçirdi, ancak bazılarında belgelenmiş bir Covid-19 enfeksiyonu öyküsü yoktu. Covid-19 ve karaciğer sorunları arasında zaten bağlantılar var. Covid-19 enfeksiyonundan sonra hepatit olasılığı da dahil olmak üzere olağandışı karaciğer fonksiyonu, pandemi boyunca çocuklarda ve yetişkinlerde belgelenmiştir.

İtalyan araştırmacılar, Covid-19 enfeksiyonu sırasında karaciğer sorunları olan 10 yaşındaki bir çocuğu gördükten sonra Mayıs 2021'de hepatitle olası bir Covid bağlantısı hakkında alarm verdi. Brezilyalı araştırmacılar ayrıca Eylül 2021'de bağışıklığı baskılanmış bir çocukta Covid-19 kaynaklı hepatiti belgelediler.

Ancak bu tarz vaka örnekleri, şu anda görülen hepatitin Covid-19 ile bağlantılı olduğu anlamına gelmez. Covid-19 veya diğer virüsler tarafından hırpalanan zayıflamış bağışıklık sistemleri çocukları hepatite karşı daha duyarlı hale getirebilir. Başka bir araştırmacı, Covid-19’un ilk enfeksiyondan çok sonra diğer patojenlere karşı aşırı büyük bağışıklık reaksiyonları oluşturabileceğini öne sürdü. (Guardian)