Sputnik’in yapımcıları, aşının 61 ülkede onaylandığını ve 40’ına ihraç edildiğini söylüyor. Ancak güvenlik endişeleri sürerken, birçok AB lideri, Rusya’nın niyetlerinden şüphe duyuyor.

ABD'li bir düşünce kuruluşu olan ABD Alman Marshall Fonu'ndan Michal Baranowski, "Sputnik V, Rusya için bir yumuşak güç aracı haline geldi. Aşıya bayrağını dikti ve stratejisinin siyasi hedefi batıyı bölmek" dedi.

‘’İYİ DAVRANMASI OLASI DEĞİL’’

Siber saldırılar, Kremlin’in muhalefet lideri Navalny’e yönelik muamelesi ve Ukrayna sınırında tırmanan gerilimlerle ilgili artan endişelerinin ortasında, AB gözlemcileri, Moskova’nın Sputnik’i jeopolitik etkinin başka bir silahı olarak konuşlandırdığını söylüyorlar. 

Bir AB diplomatı, "Rusya'nın düşük aşılama oranı, sözde ucuz, yapımı kolay ve etkili bir aşıya sahip olduğu anlamına gelmiyor. 

Ya Moskova iyi niyetli davranıyor, ki bu pek olası görünmüyor, ya da Rusların ihtiyaçlarına öncelik veriyor" dedi.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI: PROPAGANDA ARACI

Şimdiye kadar sadece iki AB üye ülkesi, Macaristan ve Slovakya, Rus aşısına onay vererek bloğun kolektif yaklaşımından koptu ve bunu yalnızca Macaristan kullandı. 

Bulgaristan müzakereleri açmak üzere olmasına rağmen, Avusturya 1 milyon doz almaya hazır olduğunu söyledi ve Almanya 30 milyon doz için pazarlık yapıyor. Diğerleri kesinlikle daha az hevesli, hatta açıkçası düşmanca. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, aşıyı “dayanışma ve yardımdan çok propaganda ve saldırgan diplomasi aracı” olarak nitelendirdi.

RUSYA’DAN JET YANIT: ETİK DEĞİL

Avrupa Komisyonu, Sputnik V'in 2021'in sonuna kadar yeterli miktarlarda mevcut olmayacağı için AB'de piyasaya sürülmesinin olası olmadığını söylüyor. 

Aşı tedarikinden sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton, Avrupa İlaç Ajansının (EMA) Sputnik'i değerlendirdiğini ancak "temel verilerden yoksun" olduğunu söyledi. Sputnik V aşısının resmi Twitter hesabı, aşının siyasi bir araç olduğunu veya güvenlik veya üretim kapasitesinin potansiyel sorunlar olduğunu reddetti. 

Yakın tarihli tweet'te "Aşıların siyasallaştırılması etik değildir ve hayatlara mal olur" şeklinde kaydedildi.


(Çeviri:polemikhaber)