Hükümetin araştırma grubu olan Hava Kirliliği’nin Tıbbi Etkileri Komitesi, emisyonlara maruz kalmanın zaman içinde beyni nasıl etkilediğini analiz eden yaklaşık 70 çalışmayı gözden geçirdikten sonra bulgularını yayınladı.

‘KAN AKIŞINI ETKİLİYOR’

291 sayfalık rapor, hava kirliliğinin yaşlı insanlarda hızlandırılmış “bilişsel gerileme” ve “gelişen bunama” riskini “muhtemelen” artırdığı sonucuna varıyor. Uzmanlar bunun, dolaşım sistemine giren ve beyne giden kan akışını etkileyen kirliliğin etkisinden kaynaklandığına inanıyor.

ARAŞTIRMALAR DERİNLEŞİYOR

Raporda ayrıca, “İncelenen epidemiyolojik kanıtlar, hava kirliliğine sürekli maruz kalma ile azalan biliş ve görsel-uzaysal yeteneklerdeki bozulma ile bilişsel gerileme ve artan bunama riski arasındaki ilişkileri oldukça tutarlı bir durum var. İşlev, dikkat, hafıza, dil ve hafif bilişsel bozulma gibi diğer bilişsel alanlara ilişkin sonuçlar heterojendir. Belirlenen beyin görüntüleme çalışmaları, hava kirliliğine maruz kalma ile beyaz cevher atrofisi arasındaki ilişkileri tutarlı bir şekilde ortaya koyuluyor" diye kaydedildi.

Komite, kanıtların geliştirilmesine yardımcı olacak daha fazla araştırma için önerilerde bulunduğunu söyledi. (Guardian)