Avustralya, ABD, Avrupa ve Asya'dan bilim insanlarının yaptığı ve bu hafta yayımlanacak olan araştırmaya göre, "doğum yapan kadın" yerine "doğum insanı" veya "emzirmek" yerine "anne sütüyle beslemek" gibi terimler genel olarak kullanılıyor.

“Hamilelik, Doğum, Emzirme ve Yenidoğan Bakımı Hakkında Etkili İletişim: Cinsiyetçi Dilin Önemi” başlıklı makalede yazan uzmanlar, “Kadın üreme dilinin cinsiyetsizleştirilmesi, bireysel ihtiyaçlara duyarlı, faydalı, nazik ve kapsayıcı olmak amacıyla yapılmıştır. Yine de bu nezaket, kadınlar ve çocuklar için ciddi etkileri olan istenmeyen sonuçlar doğurdu” diye kaydetti.

‘TEMELDE CİNSİYETE DAYALI KONULAR’

Frontiers in Global Women's Health dergisinde yayınlanacak olan makalenin yazarları, saygı ve kapsayıcılık fikrini desteklerken, kadınları "insanlıktan çıkarmanın" "yüksek maliyeti" konusunda uyarıda bulunuyorlar ve bu nedenle "cinsiyetsizleştirilmiş" terimlerin yalnızca bireysel olarak, “mümkün olan her yerde” kullanılmasını tavsiye ediyorlar.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Jenny Gamble, cinsiyetten bağımsız dilin kadınlara karşı daha derin ayrımcılığa yol açabileceğini açıkladı. Hamilelik, doğum ve erken anneliğin “toplumsal cinsiyete dayalı değil, temelde cinsiyete dayalı konular” olduğu için hamile kadınlar, doğum yapan kadınlar ve yeni annelerin “benzersiz kırılganlıkları” olduğunu ve korunmayı hak ettiğini vurguladı.

Avustralyalı bir haber kaynağının aktardığına göre Gamble, "Cinsiyet kimliği fikri ile cinsiyet gerçeğini karıştırmak, olumsuz sağlık sonuçları ve kadınlara karşı daha derin ve daha sinsi ayrımcılık riski taşıyor" dedi.

‘ÜST DÜZEY’ SKANDALLAR

Cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerin geniş çapta ve bazen düşüncesizce kullanımı şimdiden birkaç yüksek profilli skandala neden oldu. Geçen yıl Eylül ayında önde gelen bir bilimsel dergi olan Lancet, ön sayfasında "vajinalı bedenler" ifadesinin yer alması nedeniyle cinsiyetçilik için özür dilemek zorunda kaldı.

Aralık ayında Birleşik Krallık Kraliyet Ebeler Koleji, "daha güvenli uyku" rehberliğinde anneleri "doğum sonrası insanlar" olarak adlandırdığı için özür dilemek zorunda kaldı. Örgüt, özellikle kurumun “kadınların hamilelik ve doğumla ilgili anlatılardan asla silinmemesini sağlama” taahhüdünü göz önünde bulundurarak, annelerden bahsetmemenin “büyük bir ihmal” olduğunu kabul etti. (RT)