Büyük bir eğitim hastanesi olan Universitatsmedizin Berlin'de yapılan araştırmada, "Sonuçlarımız, uzun süreli nitrojen dioksite maruz kalma ile ağır Covid-19 arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteriyor" denildi.

Bilim insanları daha önce Covid-19 ve hava kirliliği arasında bağlantı kurmuştu, ancak çok az çalışma özellikle şiddetli olan vakalara veya hastalıktan etkilenenlerde altta yatan sağlık koşullarına odaklandı.

Ekip, Almanya'daki her ilçe için ortalama nitrojen dioksit seviyelerini hesaplamak için hava kirliliği verilerini kullandı. Grubun geçen hafta Milano'da düzenlenen Avrupa Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Derneği'nin yıllık toplantısında sunulan raporda, en yüksek Frankfurt'ta, en düşük ise Thüringen'deki küçük bir ilçe olan Suhl'da görüldü.

ŞOK EDEN FARK

Grup ayrıca, Alman hastanelerinde 2020'de bir ay boyunca yoğun bakım tedavisine ve mekanik ventilasyona ihtiyaç duyan Covid-19 hastalarının sayısıyla ilgili verileri de inceledi. Bu rakamlar, önceden var olan hastalıklar gibi diğer faktörlere göre ayarlandı.

Ekip, sonuçlarını analiz ettikten sonra, en az nitrojen dioksite maruz kalan 10 ilçenin her birinde Covid-19 hastaları için ortalama 28 yoğun bakım yatağı ve 19 ventilatöre ihtiyaç olduğunu bildirdi. Diğer yandan, nitrojen dioksitin en fazla olduğu 10 ilçede ortalama 144 yoğun bakım yatağı ve 102 vantilatöre ihtiyaç duyuldu.

Araştırmacılar, Almanya’da yapılan araştırmanın hava kirliliği ile şiddetli Covid-19 arasında nedensel bir ilişki olduğunu kanıtlamadığını kabul etti. Bununla birlikte, şiddetli Covid-19 ile atmosferdeki nitrojen dioksit seviyeleri arasındaki ilişkiyi açıklayabilecek makul bir nedensel bağlantı önerdiler. (Guardian)