Son araştırmalar, gözbebeklerinin bir kişinin nörolojik işlevleri hakkında bilgi sağlayabileceğini göstermiştir. Örneğin, bir kişi zor bir bilişsel görevi yerine getirdiğinde veya beklenmedik bir ses duyduğunda göz bebekleri büyür.

Bir gözbebeği tepki testi, bir kişinin beyin fonksiyonu hakkında ipuçları vererek, gözbebeklerindeki değişiklikleri ölçebilir. Ancak bu, şu anda yalnızca pahalı aletlerin kullanıldığı klinik bir ortamda mevcuttur.

‘TARAMA LABORATUVAR ORTAMINDAN ÇIKIYOR’

Şimdi, ABD’de bulunan California Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, evde bu tür testleri mümkün kıldı. Bir kişinin gözünün yakın çekimlerini kaydeden bir akıllı telefon uygulaması geliştirdiler.

Elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünden Colin Barry, “Bu teknolojiyi nörolojik taramayı klinik laboratuvar ortamlarından çıkarmak için kullanma potansiyeli konusunda heyecanlıyım. Bunun, potansiyel sağlık sorunlarını önceden tespit etmek ve izlemek için akıllı telefonları kullanmanın yeni keşiflerine kapı açmasını umuyoruz" dedi. 

Araştırmanın sonuçlarının yazıldığı makalede araştırmacılar, uygulama teknolojisinin nasıl çalıştığını açıkladı. Uygulama, yüz tanıma için daha yeni akıllı telefonlarda yerleşik olarak bulunan bir yakın kızılötesi kamera kullanıyor ve kullanıcının kamerasıyla normal bir özçekim yapmasını gerektiriyor. Ölçümler, gözbebeklerinin boyutunu ölçmek için klinik ortamda kullanılan bir cihaz tarafından alınanlarla karşılaştırılabilirdi.

TEHDİT ALTINDAKİ GRUP ÜZERİNDE TEST EDİLDİ

Psikiyatri Profesörü Eric Granholm, uygulamanın "Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların saptanmasına ve anlaşılmasına yardımcı olabileceğini" söyledi. Bir tarama aracı olarak kullanıldığında "halk sağlığına büyük bir etki yapabilir" diye ekledi.

Yaşlı yetişkinler, en yaygın demans türü olan Alzheimer'ı geliştirme riski altındadır. Bu nedenle araştırma ekibi, uygulamanın kullanıcı dostu olduğundan emin olmak için bir grup yaşlı üzerinde test etti. (The New York Post)