ABD’nin San Francisco eyaletinden araştırmacılar, aşılarını olan ve Covid-19 enfeksiyonuna neden olan virüs olan SARS-CoV-2 için en az bir test yaptıran 263 bin 697 hastanın verilerini inceledi. Araştırmacılar, çalışmanın açıklamasında, araştırmaya katılanların yarısından fazlasının (yüzde 51,4) son beş yıl içinde en az bir psikiyatrik tanı teşhisi konduğunu ve yaklaşık yüzde 15'inin Covid-19 pozitif çıktığını söyledi.

JAMA Network Open'da yayınlanan çalışmada araştırmacılar, psikiyatrik bozukluğu olan katılımcıların, 2021'de psikiyatrik geçmişi olmayanlara kıyasla, Covid-19 enfeksiyonlarına yakalanma riskinin yüzde 3 arttığını buldular.

PSİKOLOJİK HASTALIKLARA GÖRE RİSK DEĞİŞİYOR

Araştırmacılar, 65 yaş üstü kişilerde riskin daha yüksek olduğunu bildiriyor. Açıklamaya göre, 65 yaş üstü olan grupta madde bağımlılığı sorunları olanlarda kritik bir vaka için yüzde 24, psikotik bozukluğu olanlarda ise yüzde 23 daha yüksek risk vardı. Rapor, bipolar bozukluğu olanların yeni enfeksiyon kapma olasılığının yüzde 16 daha fazla olduğunu, uyum bozukluğu olanların ise yüzde 14 risk taşıdığını buldu. Raporda, anksiyete rahatsızlığı olan bireylerin, psikiyatrik durumu olmayanlara göre yüzde 12 daha yüksek şansa sahip olduğu belirtildi.

Çalışma ayrıca, psikiyatrik bozukluğu olan 65 yaşın altındaki bireylerin, psikiyatrik öyküsü olmayanlara kıyasla, Covid-19 vakası geliştirme riskinin yüzde 11'e kadar arttığını kaydetti.

‘BU GRUBA ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİYOR’

Çalışmada, "Bulgularımız, psikiyatrik bozukluğu olan bireylerin Covid-19 için yüksek riskli bir grup olabileceğini ve bu gruba güçlendirici aşılar ve artırılmış SARS-CoV-2 taraması, halk sağlığı kampanyaları veya kritik önleyici çabalarda öncelik verilmesi gerektiğini gösteriyor” denildi. (The New York Post)