Araştırmacılar, raporlama gecikmelerinin bulgularda bir faktör olabileceğini söylüyor, ancak sayılardaki farkın muhtemelen hafta sonları klinik personel, kapasite ve deneyim eksiklikleri nedeniyle olduğunu ekledi. 

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden uzmanlar, 7 Mart 2020 ile 7 Mart 2022 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 veri tabanına bildirilen tüm ölümleri analiz etti. Araştırmacılar, corona virüs kaynaklı ortalama küresel ölüm sayısının hafta sonları, pandemi boyunca hafta içi günlere kıyasla yüzde 6 daha yüksek olduğunu söyledi. Yani 8 bin 83'e kıyasla 8 bin 532.

ABD VE BREZİLYA’DA ŞOK RAKAMLAR

Bu yıl Portekiz'de bu yıl yapılacak olan Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi (ECCMID) etkinliğinde sunulacak olan bulgularda ABD, hafta içi bin 220'ye kıyasla ortalama hafta sonu ölümleri yüzde 22'lik bir artışla gerçekleşti ve Brezilya'da hafta içi 823'e kıyasla yüzde 29'luk bir artış yaşandı. 

Araştırmacılardan Dr. Fizza Manzoor, hafta sonları ölümlerin bildirilmesindeki gecikmelerin farklı ülkelerdeki farklılıkları tamamen hesaba katmadığını ve Almanya'nın hafta sonları (137) hafta içi günlere (187) kıyasla daha az ortalama ölüm bildirdiğini söyledi.

Dr. Manzoor, "Sadece hafta sonlarındaki bürokratik gecikmeler, Pazartesi günleri Cuma günlerine kıyasla neden daha az belgelenmiş Covid-19 ölümü olduğunu açıklamıyor ve tek başına raporlama gecikmeleri, hafta sonu ölümlerindeki artışın neden ABD'de bu kadar önemli olduğunu açıklayamıyor” dedi. 

‘HAFTA SONU ETKİSİ’

Araştırmacı, "Bunun yerine, 'hafta sonu etkisi' muhtemelen klinik personel, kapasite ve deneyimdeki eksikliklerden kaynaklanıyor olabilir. Dahası, bulgularımız, sağlık sistemi performansının iyileşmesine ve pandemi boyunca farkındalığın artmasına rağmen bu sorunun çözülmediğini gösteriyor. Sağlık sistemlerinin haftanın tüm günlerinde klinik bakımı daha da iyileştirmesi için bir fırsat var" diye ekledi. (Sky News)