Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) elde edilen bulgular, araştırmacıların 200 binden fazla ABD’liden alınan kan örneklerini incelemesi ve aşılardan ziyade enfeksiyonlardan kaynaklanan antikor taramasından sonra geldi. Çalışmada, daha bulaşıcı Omicron varyantının ABD'ye yayıldığı Aralık ve Şubat ayları arasında geçmiş enfeksiyon belirtilerinin çarpıcı biçimde arttığını buldular.

DÖRT ÇOCUKTAN ÜÇÜNDE VİRÜS BULGUSU

Yapılan çalışmada, her yaştan Amerikalının yüzde 58’inde belirti bulundu. CDC raporunda en çarpıcı artış çocuklarda oldu. 17 yaş ve altındaki antikorların yüzdesi Aralık'ta yaklaşık yüzde 45'ten Şubat'ta yaklaşık yüzde 75'e yükseldi.

Vaka sayılarının eksik sayıldığına inanılıyor, ancak yetkililer son artışların enfeksiyonlardaki gerçek bir artışı yansıttığını düşünüyor. Birçok Covid-19 enfeksiyonu, hastaların bakım veya doğrulayıcı laboratuvar testleri istemeyeceği kadar hafiftir. CDC yetkilileri, son aylarda bildirilen her vakanın üç enfeksiyona neden olduğunu tahmin eden bir çalışmayı yakında yayınlamayı planladıklarını söylüyorlar.

YENİDEN ARTIŞ KORKUSU

Son zamanlardaki bir başka eğilim: ABD'li sağlık yetkilileri, rakamlar nispeten düşük kalsa da, Covid-19'dan hastaneye yatışlarda iki haftalık artış gördüklerini söylüyor. CDC'nin bildirdiğine göre, hastaneye kabul sayısı günde yaklaşık bin 600’le önceki haftaya göre yüzde 9 arttı. 

Yine de mevcut kanıtlar, pandeminin gidişatı konusunda umutlu olmak için neden sunuyor. CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu alt değişkenlerin bazılarından daha şiddetli hastalık beklemiyoruz, ancak onları aktif olarak inceliyoruz" dedi. (Guardian)