Yetkililer, Omicron'un geçen hafta Güney Afrika'da ilk kez bildirilmesinden bu yana en az 40 ülkeye hızla yayıldığını ve birçok hükümetin yeni varyantı dışarıda tutmak için seyahat kurallarını sıkılaştırdığını söylüyor.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva,Reuters’ın konferansında yaptığı açıklamada, "Çok hızlı bir şekilde yayılabilecek yeni bir değişken güveni sarsabilir ve bu anlamda, küresel büyüme için Ekim ayı tahminlerimizde bazı düşüşler görmemiz muhtemeldir" dedi. 

Avrupa'nın bazı kısımları ve Amerika Birleşik Devletleri, daha tanıdık Delta varyantının bir enfeksiyon dalgasıyla boğuşuyor. Yeni tür, Covid-19 ile ilgili tecrit ve aksamalardan henüz yeni çıkmakta olan ekonomileri daha da istikrarsızlaştırabilir.


IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva

‘AŞILAMAYA ODAKLANMAMIZ GEREKİYOR’

DSÖ'nün Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, Omicron ile savaşmak için mevcut aşıların değiştirilmesi gerektiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi. Yetkililerin şu anda piyasada bulunan aşıları daha fazla insana aşılamak için çalışması gerektiğini söyledi.Ryan, bir sosyal medya etkinliğinde, "Risk altında olan insanlara aşı yaptırmaya odaklanmamız gerekiyor" dedi.Ancak DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre'deki bir Birleşmiş Milletler brifingi, aşı üreticilerinin ürünlerini ayarlama olasılığına hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Pandeminin şu anki merkez üssü olan Avrupa'daki vakalar Cuma günü 75 milyon sınırını aştı.Aşı oranları ülkeden ülkeye değişiyor ancak daha yoksul ülkelerde endişe verici boşluklar var. Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve bir zamanlar Asya'nın Covid-19 merkez üssü olan Endonezya, nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 35'ini tamamen aşıladı.Amerika Birleşik Devletleri'nde, nüfusun yüzde 60'ından daha azı tam olarak aşılandı. 

Birçok bilim insanı, virüsün yayılmasını durdurmanın yolunun, daha zengin ülkelerdeki insanlara takviye aşıları yapmak değil, daha fakir ülkelerin aşılara erişimini sağlamak olduğunu söylüyor. (Reuters)