Çeviri: İsmail Cömert

İngiltere'de ilaçları ve sağlık hizmetleri düzenleyici kurum, Salı günü aşılanan iki sağlık görevlisinin şiddetli reaksiyonlar yaşamasının ardından, 'önemli' alerjik reaksiyon geçmişi olan kişileri Pfizer aşısını tercih etmemeye çağırdı. İngiltere'deki NHS'nin ulusal tıbbi direktörü Profesör Stephen Powis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi'nin (MHRA) Pfizer'in Covid-19 aşısının uygulanması hakkında bir uyarı yayınladığını söyledi.

RESMİ UYARI

Yeni aşılarda yaygın olduğu gibi, MHRA ihtiyati olarak, önemli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerin bu aşıyı almamasını tavsiye etmiştir. Uyarı, İngiltere'nin aşı uygulamasının ilk gününün bir parçası olarak Salı günü aşılanan iki sağlık personelinin aşıya karşı olumsuz reaksiyonlar yaşamasından sonra geldi.

DENEMELERDE 4 KİŞİ YÜZ FELCİ GEÇİRMİŞTİ

Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre Pfizer Covid-19 aşısı alan dört deneme katılımcısı yüz felci yaşadı. FDA, aşı daha yaygın hale geldikçe sorunun izlenmesi gerektiğini söyledi. Potansiyel olarak ilgili vakalar, ABD ilaç düzenleyicisinin Amerika Birleşik Devletleri'nde aşı için acil kullanım yetkisini değerlendirmek üzere bir toplantı öncesinde Pfizer-BioNTech aşısının bir analizini yayınlamasından sonra ortaya çıktı. Belgelere göre geçici yüz felci, üçüncü faz denemeleri sırasında dört katılımcıda görüldü. 

ASTRAZENECA DA ONAY ALABİLİR

NHS, tüm hastanelerin bilgilendirildiğini ve aşıyı yaptırması planlanan herkesten bu tür reaksiyonların geçmişinin olup olmadığını soracağını söyledi. İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) başkanı Dr. June Raine, Çarşamba günü bir toplantıda yaptığı açıklamada, aşı piyasaya sürüldükçe her türlü duruma hazırlıklı olmaya devam edeceğini söyledi. İngiliz düzenleyici şimdiye kadar yalnızca ABD’nin Pfizer aşısını onayladı, ancak Sağlık Bakanı Matt Hancock Salı günü İngiltere’nin AstraZeneca aşısının bu yıl onay alabileceğini öne sürdü.