İnterpol yaptığı açıklamada; Çin ve Güney Afrika'daki polisin binlerce doz sahte aşı ele geçirdiğini söyledi.

Interpol yayınladığı raporda, Güney Afrikalı yetkililerin yakın zamanda yaklaşık 2 bin 400 doz içeren 400 şişe sahte aşıyı Johannesburg’daki bir depodan ele geçirdiğini söyledi. 

Yasadışı zulada sahte maskeler de vardı. Güney Afrikalı memurlar, baskınla ilgili olarak üç Çin vatandaşını ve bir Zambiya vatandaşını tutukladı.

‘BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI’

Interpol, Çin'de polisin büyük bir sahte aşı zulasına el koyduğunu ve bir üretim tesisine yapılan son baskında yaklaşık 80 şüpheliyi tutukladığını söyledi. 

İnterpol Genel Sekreteri Jürgen Stock yaptığı açıklamada, "Bu sonucu memnuniyetle karşılarken, Covid-19 aşısıyla ilgili suç söz konusu olduğunda bu buzdağının yalnızca görünen kısmı" dedi.

POLİSE BİLDİRİN UYARISI

Aralık ayında Interpol, koronavirüs aşılarıyla ilgili olarak artan bir suç tehdidine karşı uyarıp, "salgın şimdiye kadar görülmemiş fırsatçı ve yıkıcı suç davranışını tetikledi" şeklinde açıklama yapmıştı. 

İnterpol, koronavirüs aşılarının İnternet üzerinden satın alınamayacağını veya satılamayacağını defalarca vurguladı ve halkı bu tür suç faaliyetlerini bildirmeye çağırdı.

200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın sahte ilaç pazarının yılda yaklaşık 200 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor. 

Bu sahte ürünlerin çoğu Asya'da üretilirken, İnterpol Aralık ayında corona virüs salgınının Doğu Afrika'daki yasadışı ilaç ticaretinde bir büyümeyi teşvik ettiği konusunda uyardı.