İsfahan ve Tebriz'in yanı sıra Gilan, Khuzestan ve Mazandaran gibi illerde aşı arzının tükenmeye yakın olduğu söyleniyor.

120 MİLYON DOZ GEREKİYOR

Raisi yönetimininin Sağlık Bakanı Bahram Einullahi, İran'ın önümüzdeki Şubat'a kadar tam olarak aşılanmasını beklemediğini söyledi. İran parlamentosu önündeki onay oturumlarında bunun için 120 milyon doz aşı gerekeceğini söyledi.

Einullahi, ağırlıklı olarak Çin’de geliştirilen aşılar olmak üzere teslim edilen toplam aşı sayısının 23 milyon kişiye ulaştığını, ancak yalnızca 6 milyonun biraz üzerinde bir oranın iki kez aşılandığını söyledi. İran'ın 85 milyondan fazla nüfusu var ve aşılanan İranlıların oranı bölgedeki diğer ülkelerin çok altında kalıyor. 

HALK YÖNETİME GÜVENMİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hafta yayınladığı bir raporda İran'ı kötü yönetimle suçladı. Örgütün İran araştırmacısı Tara Sepehri Far, "İranlılar, yetkililerin birkaç dakikada bir İran'ın hayatına mal olan Covid-19 salgınını kontrol etme konusundaki beceriksizliğine ve şeffaflık eksikliğine öfkelerini dile getiriyorlar" dedi ve "Halkın güveni, halk sağlığı krizini yönetmede çok önemli bir faktördür, ancak İranlı yetkililerin tekrarlanan başarısızlık sicili yeniden yaşanıyor" diye ekledi. 

SES ÇIKARAN TUTUKLANIYOR

İran'daki insan hakları gruplarının krizi kötü idare ettiği için hükümeti mahkemeye verme girişimi engellendi ve bazı kışkırtıcılar tutuklandı. Ancak İran'ın “Doktorlar Günü” münasebetiyle yaptığı konuşmada, hükümet dışı bir ruhsatlandırma organı olan İran tıbbi organizasyonunun başkanı Mohammad Reza Zafarghandi, yavaş aşılama sürecini eleştirdi. Zafarghandi, "İyi durumda değiliz. Daha erken ve daha yaygın aşı yapsaydık bugün daha iyi olurduk” dedi.

(Guardian)