Varyant hakkında yayınlanan, önceden basılmış, hakemli olmayan bir makale, C.1.2'nin “o zamandan beri Güney Afrika'daki illerin çoğunda ve Afrika, Avrupa, Asya ve Okyanusya'yı kapsayan diğer yedi ülkede tespit edildiğini” söyledi.

C.1.2 soyu bilim adamlarının dikkatini çekiyor, çünkü popülasyondaki düşük oranına rağmen, genom içinde, Delta varyantı gibi ilgili varyantlarda ve ilgili varyantlarda görülenlere benzer mutasyonlara ve ayrıca bazı ek mutasyonlara sahiptir. Peki yeni varyant hakkında ne biliyoruz ve ne kadar endişeli olmalıyız?

TESTLER DEVAM EDİYOR

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, C.1.2'nin sıklığını izlemeye ve nasıl davrandığını incelemeye devam etmektedir. Sahip olduğu mutasyonların bulaşıcılık ve aşı direnci üzerindeki etkisini değerlendirmek için testler halen devam etmektedir. 

Sidney Üniversitesi Merkez Klinik Okulu'nda immünoloji ve bulaşıcı hastalıklar konusunda bir virolog ve öğretim görevlisi olan Dr. Megan Steain, bunun C.1.2'nin içerdiği belirli mutasyonlar nedeniyle olduğunu söyledi.

Steain, "İlgi veya endişe varyantları haline gelen diğer varyantlarda gördüğümüz birkaç anahtar mutasyon içeriyor. Bu belirli mutasyonların ortaya çıktığını her gördüğümüzde, ne yapacağını görmek için varyanta göz kulak olmak isteriz. Bu mutasyonlar, bağışıklık tepkisinden kaçması veya daha hızlı iletmesi gibi şeyleri etkileyebilir” dedi ve ‘’Bilim adamlarının virüsün aslında daha uygun olup olmadığını görmek için laboratuvar testleri yapması biraz zaman alacak’’ diye ekledi.

ORTADAN KALKABİLİR

Covid-19 varyantları her zaman ortaya çıkıyor ve birçoğu gerçek bir sorun haline gelmeden önce kayboluyor. Birçok virüs varyantı çok kırılgandır. Anahtar mutantlar, değişikliklerden kurtulan ve devam eden ve Delta ile gördüğümüz gibi geçmişin varyantlarını aşırı büyütmeye başlayanlardır.

Steain, "C.1.2'nin bu aşamada Delta'yı yenmek için oldukça iyi, oldukça uygun ve oldukça hızlı olması gerekir. Bence hala bunun ortadan kalkabileceği bir noktadayız, yaygınlık gerçekten düşük’’ dedi. 

(Guardian)