İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, İtalya'nın, corona virüs aşılarının teslimatındaki gecikmeler nedeniyle tazminat talep etmek yerine üzerinde anlaşmaya varılan aşıları güvence altına almak için yasal işlem başlatacağını söyledi. 

Di Maio "Aşı planı programımızın değişmemesi için çalışıyoruz" dedi.

AŞILAMA PROGRAMI DEĞİŞEBİLİR

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, aşı tedarikindeki gecikmelerin "kabul edilemez" olduğunu ve sözleşme yükümlülüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiğini söyleyerek, İtalya'nın mevcut tüm yasal araçları kullanacağını ekledi. Üst düzey bir sağlık yetkilisi, tedarik sorunları devam ederse İtalya'nın bütün aşılama programını yeniden düşünmesi gerekeceği konusunda uyardı.

YÜZDE 60 ORANINDA AZALTILACAK

Bakan Di Maio, "Tüm kanalları etkinleştiriyoruz, böylece AB Komisyonu bu beylerin sözleşmelerine saygı duymaları için elinden geleni yapıyor" dedi. 

Pfizer geçen hafta, üretimi artıracak üretim değişiklikleri yapmak için Avrupa'ya tedarikleri geçici olarak yavaşlattığını söylemişti. 

AstraZeneca ise, Avrupa Birliği'ne corona virüs aşısının üretim sorunları nedeniyle teslimatın yüzde 60 oranında azaltacağını bildirdi.

"GECİKME TÜM DÜNYAYI ETKİLER"

Sağlık Bakan Yardımcısı Pierpaolo Sileri yaptığı açıklamada, iki şirket tarafından açıklanan tedarik kesintisinin İtalya'da 80 yaşın üzerinde aşılamayı yaklaşık dört hafta ve nüfusun geri kalanını yaklaşık 6-8 hafta erteleyeceğini söyledi. İtalyan televizyonuna “Bu tür bir gecikme
tüm Avrupa'yı ve dünyanın önemli bir bölümünü etkiliyor, ancak gecikmenin yolun ilerleyen kısımlarında telafi edilebileceğine eminim” dedi.

(Reuters)