Koroner kalp hastalığı, en yaygın kalp hastalığı türüdür, kalp krizlerinin en yaygın nedenidir ve dünya çapında hem erkeklerin hem de kadınların en büyük tek katilidir.

Bu durumdaki insanlar, vücut tarafından doğal olarak üretilen ve sağlık için hayati önem taşıyan daha düşük nitrik oksit seviyelerine sahiptir. Kan basıncını düzenlemedeki rolüne ek olarak önemli anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

DAHA YÜKSEK SEVİYEDE

Araştırmacılar, yüksek inorganik nitrat içeren günlük pancar suyunun nitrik oksit düzeylerini artırıp artırmayacağını ve bunun iltihabı etkileyip etkilemeyeceğini araştırdı. Ekip 114 sağlıklı gönüllü üzerinde çalıştı. Bunlardan 78'ine kan damarlarındaki iltihabı geçici olarak artırmak için tifo aşısı yapıldı ve 36'sına derilerinde küçük bir kabarcık oluşturmak ve daha lokalize iltihaplanma üretmek için bir krem verildi.

Gönüllüler 7 gün boyunca her sabah 140 mililitre pancar suyu içtiler. Yarısı nitrat içeriği yüksek meyve suyu içti, diğer yarısı nitratı giderilmiş meyve suyu içti. Tifo aşısı verilen grupta, nitrat bakımından zengin pancar suyu içenlerin kanlarında, idrarlarında ve tükürüklerinde nitrik oksit belirteçleri, suyu nitratı çıkarılmış halde tüketenlere kıyasla daha yüksek seviyelerde bulundu. Yüksek nitrat suyunun ayrıca, tüm kan damarlarının içini kaplayan hücreler olan endotelin işlevini yerine getirdiği ortaya çıktı. Endotel, kan damarlarının normal şekilde çalışmasını sağlamak için çok önemlidir. 

İLTİHAP KALMIYOR

Araştırmacılar ayrıca nitrat açısından zengin pancar suyu içen grupta kabarcıkların daha hızlı iyileştiğini ve kabarcıklarından alınan sıvı örneklerinde iltihaplı beyaz kan hücrelerinin sayısının üç gün sonra daha düşük olduğunu buldular. Araştırmacılar, artan nitrik oksit seviyelerinin, önemli bağışıklık hücrelerini iltihabı teşvik eden bir durumdan daha iltihap karşıtı bir duruma çevirerek gönüllülerin iltihaptan ne kadar çabuk kurtulabildiklerini hızlandırmaya yardımcı olduğuna inanıyorlar. Bunun koroner kalp hastalığı olan milyonlarca insan için faydaları olabileceğini öne sürüyorlar.

Yüksek nitratlı bir diyetin sağlıklı gönüllülerde görülenlere benzer etkiler yaratıp yaratmadığını ve bunların kalp krizi riskini azaltıp azaltamayacağını görmek için şimdi yeni klinik denemeler planlanıyor. (Guardian)