Eski kural, kan verdikten sonraki üç ay içinde başka erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin bağış yapmasını engelliyordu. Health Canada, hareketi "daha kapsayıcı bir kan bağışı sistemine doğru önemli bir kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

30 Eylül'den itibaren, potansiyel bağışçılara tarama sürecinde cinsel yönelimleri sorulmayacak, bunun yerine daha yüksek riskli cinsel davranışlarda bulunup bulunmadıkları sorulacak.

BİNLERCE KİŞİYE HASTALIK BULAŞMIŞTI

Kanada'nın yasağı ilk kez 1992'de HIV'in kan dolaşımına girmesini önlemek için bir önlem olarak uygulamaya konmuştu. 1980'lerde yapılan bir halk sağlığı skandalının ardından, test başarısızlıkları arasında kirli kan bağışlarından yaklaşık 2 bin kişiye HIV ve 60 bin kişiye de Hepatit C bulaştı.

Bağış yasağı başlangıçta ömür boyuydu, ancak bu politika ilk olarak 2013'te, erkeklerin beş yıl boyunca ilişkiye girmedikten sonra bağış yapmasına izin verildiğinde hafifletildi. Bu daha sonra mevcut üç aylık döneme indirildi. Başbakan Justin Trudeau'nun partisi ilk olarak 2015 federal seçim kampanyası sırasında bağış yasağını sona erdirme sözünü verdi ve bunu yapmadığı için giderek artan eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Trudeau, uzun süredir gecikmiş olan değişikliğin mevcut yaklaşımı "ayrımcı ve yanlış" olarak nitelendirdiğini söyledi.

BENZER YASAKLAR DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA KALKIYOR

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler son yıllarda benzer yasakları kaldırıyor. Birçok ülke, 1980'lerdeki AIDS salgını sırasında benzer bağış yasakları uygulamaya koydu. Uzmanlar, kanın artık HIV, Hepatit B ve C gibi virüsler için önceden sistematik olarak taranması nedeniyle yasakların çok az etkisi olduğunu bulmuşlardır.

İngiltere, geçen yıl eşcinsel erkeklerden kan bağışına yönelik üç aylık yasağını kaldırdı. Fransa, Yunanistan, İsrail, Macaristan, Danimarka ve Brezilya da son zamanlarda kısıtlamaları kaldırdı. Corona virüs pandemisi nedeniyle kan sıkıntısıyla karşı karşıya kalan ABD, eşcinsel erkekler için bekarlık şartını Ekim 2020'de bir yıldan üç aya indirdi. (BBC)