B.1.617.2 olarak da bilinen Delta varyantı , son altı ayda 60'tan fazla ülkeye yayıldı ve Avustralya'dan ABD'ye seyahat kısıtlamalarını tetikledi.

Delta varyantının körüklediği enfeksiyonlardaki ani artış, İngiltere'ni açılma planlarını yeniden gözden geçirmeye zorladı. Daha yüksek bulaşma oranları ve aşıların etkinliğinin azalması, varyantın etkilerini anlamayı özellikle kritik hale getirdi.

Güney Hindistan'ın en büyük şehri Chennai'deki Apollo Hastanesi'nde bulaşıcı hastalık doktoru olan Abdul Ghafur, “Bu yeni klinik sunumların B.1.617 ile bağlantılı olup olmadığını analiz etmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyacımız var” dedi.

‘’ÖNGÖRÜLEMEZ HALE GELDİ’’

Ghafur, "Geçen yıl yeni düşmanımızı öğrendiğimizi düşündük ama değişti. Bu virüs çok, çok öngörülemez hale geldi" dedi.

Hindistan genelinde hastaları tedavi eden altı doktora göre, mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı Covid-19 hastalarının yaşadığı rahatsızlıklar arasında yer alıyor.

Son iki ay içinde Seven Hills Hastanesi'nde trombotik komplikasyonlar nedeniyle sekiz hastayı tedavi eden Mumbai’deki kardiyolog Ganesh Manudhane, bazı hastalarda küçük kan pıhtıları geliştirdiğini ve etkilenen dokuların ölmesine ve kangren gelişmesine neden olduğunu söyledi. 

Manudhane, "Geçen yılın tamamında üç ila dört vaka gördüm ve şimdi haftada bir hasta" dedi.

‘’YENİ AŞILAR VARYANTA GÖRE HAZIRLANMALI’’

Haydarabad'daki bir hastanede çalışan bir çocuk doktoru Chetan Mundada, Hindistan'daki mevcut salgının en endişe verici yönünün, virüsün çocuklar da dahil olmak üzere yayılma hızı olduğunu söyledi.

Ghafur, "Yeni aşılar, yeni varyantlar göz önünde bulundurularak hazırlanmalı" dedi. "Virüsün önüne geçemeyiz, ama en azından ona ayak uydurabiliriz."

(Bloomberg)