Araştırmacılara göre, küçük bir klinik deneydeki her hasta, deneysel bir immünoterapi tedavisi aldıktan sonra kanserinin kaybolduğunu gördü.

Lokal olarak ilerlemiş rektum kanseri olan hastaları içeren bir deneme, dostarlimab adı verilen bir ilaçla altı aylık tedavi gördü. 12 hastanın tümünde kanser hafifledi girdi ve daha sonra endoskopi, fizik muayene ve taramalarla tespit edilemez olduğu söylendi.

KANSER YENİDEN OLUŞMADI

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş yazarlarından biri ve onkolog olan Dr. Luis Diaz, The New York Times'a, "Bu, kanser tarihinde ilk kez oluyor" dedi. Sonuçlara rağmen bilim insanları, daha fazla çalışma ve analize ihtiyaç duyulduğundan buna bir tedavi demediklerini vurguladılar, ancak deneme sona erdiğinden beri hiçbir hastada kanser geri dönmedi.

Deneyde kullanılan ilaç, her üç haftada bir her hastaya verildi. Bilim insanları, bu tür ilaçların başka tedavilerde de kullanıldığını ve doğrudan kanser hücrelerini hedef almadığını, ancak bir kişinin bağışıklık sisteminin onları tanımlayıp yok etmesine izin verdiğini söylediler.

New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmada, bilim insanları, araştırmanın "devrim niteliğinde bir tedavi değişikliğine erken bir bakış" sağlayabileceğini, ancak çalışmanın boyutu nedeniyle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını ve yanıtın süresini değerlendirmek için "daha uzun bir takip" gerekeceğini söylediler. (Sky News)