Bisfenoller ve dioksinler gibi kimyasalların hormonlara müdahale ettiği ve sperm kalitesine zarar verdiği düşünülüyor ve çalışma, bu bileşiklerin kombinasyonlarının güvenli olduğu düşünülen seviyeden 100 kat daha fazla olduğunu buldu.

Bilim insanları, en yüksek risklerden Bisfenol, ambalajdan sızdığı için sütte ve konserve yiyeceklerde bulunur. Araştırmacılar, sağlıklı erkek cinsel gelişimi için temel adımların hamilelik sırasında gerçekleştiğini ve çalışma sonuçlarını özellikle hamile anneler için uygun hale getirdiğini söyledi.

Bilim insanları, sperm sayımlarının son 40 yılda yarıya inmesiyle birlikte, batı ülkelerinde on yıllardır endişe verici bir düşüş yaşadığını söyledi. Penis şekil bozukluğu ve meme kanseri gibi diğer erkek cinsel bozuklukları artmaktadır. Hormonu bozan kimyasallar baş şüpheli ve bu çalışma, kirli kimyasalların zarar verme potansiyeline yeni bir ışık tutuyor.

‘HAREKETE GEÇİN’

Londra Brunel Üniversitesi'nden Prof. Andreas Kortenkamp liderliğindeki çalışma ekibi, kimyasal kokteyllerden kaynaklanan risk ölçüsü olan "tehlike indeksinin büyüklüğü karşısında hayrete düştüklerini" söyledi. Kortenkamp, ​araştırmanın, insanlarda etkileri değerlendirmek için daha iyi epidemiyolojik çalışmaların yapılmasına izin vereceğini söyleyerek “Kişisel olarak, ürettiğimiz kanıtlara göre, herhangi bir düzenleyici eylemi geciktirmek için hiçbir neden olmadığını düşünüyorum” dedi.

Environment International dergisinde yayınlanan araştırma, 18 ila 30 yaşları arasındaki yaklaşık 100 Danimarkalı erkekten alınan idrar örneklerinde bisfenol, ftalatlar ve parasetamol dahil dokuz kimyasalın ölçümlerini değerlendirdi. Tüm erkekler güvenli olmayan kombine kimyasallara maruz kaldılar ve çalışmada en fazla maruz kalanlar, ortalama 17 kat olmak üzere kabul edilebilir değerlerden 100 kat daha yüksek seviyelere sahipti. Araştırmacılar, "Değerlendirmemiz, kabul edilebilir derecelerin endişe verici aşımlarını ortaya koyuyor" dedi.

DİĞER FAKTÖRLERE DİKKAT

Kimyasalların etkisinin yanı sıra, vücut ağırlığı, hareketsizlik ve sigara içme ile bağlantılı olduğunu öne süren araştırmalarla sperm kalitesinin düşmesinin diğer nedenleri olarak biliniyor. Kortenkamp, ​​“Kimyasalların tek faktör olduğunu söylemiyoruz. Beslenme uzmanları, peynir, tereyağı, ucuz yağlar, çok yağlı et gibi çok yağlı yiyecekler yemenin sperm kalitesi için iyi olmadığını söylüyor" dedi. (Guardian)