Bir araştırmaya göre, sayıları azımsanmayacak derecede insan, Covid-19’un kasıtlı olarak yaratıldığına, bildirilenden çok daha az insanın öldüğüne, bir aldatmaca ve aslında mevut olmadığına inanıyor. Diğer komplo teorilerine olan inancın yanı sıra 25 ülkede yaklaşık 26 bin kişinin katıldığı ve Guardian ile işbirliği içinde tasarlanan bir anket olan YouGov-Cambridge Globalism Projesi, aşıya olan güvensizliği ve şüpheciliği ortaya koydu.

En inanılan teorilerden biri; , Johns Hopkins Üniversitesi takipçisine göre,  dünya çapında yaklaşık 1,1 milyon insanı öldüren virüsün ölüm oranının "kasıtlı olarak ve büyük ölçüde abartılmış" olmasıdır. Nijerya’da yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 60’ı bunun doğru olduğu; Yunanistan, Güney Afrika, Polonya ve Meksika'da ise yüzde 40'tan fazlası yine aynı şekilde cevapladı.

Amerikalıların yaklaşık yüzde 38'i, Macarların yüzde 36'sı, İtalyanların yüzde 30'u ve Almanların da yüzde 28'i de bu komplo teorisini doğru buldu. 

PSİKOLOG: ‘KONTROL HİSSİ YOK OLURSA KOMPLO TEORİSİ ARTAR’

Koronavirüs salgınının bazı insanları uzmanlara daha fazla güvendiklerini söylemeye ittiğine dair kanıtlar var, ancak aynı zamanda sosyal ağlarda yayılan bilimi inkar edenler ve komplo teorisyenleri tarafından yayılan bir dezenformasyon dalgasını ve sahte haberleri de tetikledi. Bristol Üniversitesi'nde yanlış bilgilendirme konusunda uzman olan bilişsel psikolog Stephan Lewandowsky, "İnsanların kontrol hissini yok eden herhangi bir korkunç olay - bir salgın, toplu silahlı saldırı - komplo teorilerinin çoğalmasına yol açacaktır" dedi.

5G Mİ YAYDI? 

Diğer ülkeler arasında, yaklaşık dört Fransız'dan biri,  beş İngiliz ve İspanyol'dan biri virüsün ölüm oranının abartıldığına inanırken, Avustralyalılar, İsveçliler ve Japonlar böyle bir inancı reddetme olasılıkları daha yüksek. Önemli sayıda kişi virüsün Çin veya ABD hükümeti tarafından "kasıtlı olarak yaratıldığını ve yayıldığını" düşünürken, Polonya'da beş kişiden biri bunun kesinlikle veya muhtemelen tanımlanamayan "güçlü güçler" tarafından yaratılan bir efsane olduğuna inanıyor. Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'da kabaca aynı oranlar bu öneriye katıldıklarını söylerken, ABD'de rakam yüzde 13'e ulaştı. Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan ankete göre, Covid-19'un yayılmasında 5G mobil teknolojisinin suçlu olduğu iddiasının da birçok taraftarı var. Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, Nijerya ve Güney Afrika'daki yanıt verenlerin beşte birinden fazlası, semptomların 5G'nin "insan vücudu üzerindeki doğrudan fiziksel etkilerden kaynaklandığının veya arttığının" muhtemelen doğru olduğuna inanıyordu.

ÇİN Mİ ABD Mİ? 

Nijeryalıların yarısından fazlası, Güney Afrikalıların, Polonyalıların ve Türklerin yüzde 40'ından fazlası, Amerikalıların, Brezilyalıların ve İspanyolların yüzde 35'inden fazlası ve yanıt veren Fransız, İngiliz, İtalyan ve Almanların dörtte biri ve beşte biri bunun kesinlikle Çin hükümeti tarafından kasıtlı olarak yaratıldığını ve yayıldığını düşünüyor. Önemli sayıda kişi, virüsün yaratılmasından ve yayılmasından ABD hükümetinin sorumlu olduğunu düşünüyor: Türkiye'de yanıt verenlerin yüzde 37'si, Yunanistan ve İspanya'da beşte biri, Polonya'da yüzde 16, Fransa'da yüzde 12 ve İngiltere’de yüzde 5. Amerikan vatandaşlarının yaklaşık yüzde 17'si kendi hükümetlerinin suçlu olduğuna inanıyor.  

DÜNYAYI YÖNETEN BİR GRUP İNSAN

Anket ayrıca Covid dışı komplo teorilerine inanç seviyelerini de test ederek, küresel ısınmanın "aldatmak için icat edilmiş bir aldatmaca olduğu inancıyla Güney Afrika, Brezilya, Macaristan ve Polonya dahil olmak üzere 10 ülkede yüzde 20 ila yüzde 30 arasında destek buldu. Benzer oranlar aya inişlerin sahte olduğunu düşünürken, İspanya, Fransa, ABD, İtalya ve Almanya'da yanıt verenlerin yüzde 20 ila yüzde 30'u ABD hükümetinin "11 Eylül terör saldırılarının gerçekleşmesine bilerek yardım ettiğini" düşünüyor. 17 ülkedeki insanların yüzde 20 ila yüzde 44'ü, insanların uzaylılarla temas kurmuş olabileceğine inanıyor veya düşünüyor. Bununla birlikte, belli bir mesafeden en yaygın olarak tutulan komplo teorisi, ulusal hükümetlerden ve diğer organizasyonlardan resmi olarak kimin sorumlu olabilmesine rağmen, "olayları gizlice kontrol eden ve dünyayı yöneten bir grup insan" olduğuydu. İngilizlerin yüzde 28'i, Fransızların yüzde 36'sı, Amerikalıların yüzde 37'si, İtalyanların yüzde  45'i, Polonyalıların yüzde 47'si dahil olmak üzere 20 ülkedeki yanıt verenlerin yüzde  20'sinden fazlası tarafından "muhtemelen doğru" olarak kabul edildi. 

AŞI KARŞITLIĞI TÜRKİYE’DE YÜZDE 48 

Anket, yakında vatandaşlarını Covid-19'a karşı aşılayabilmeyi umut eden birçok hükümet için ciddi endişe kaynağı olan yaygın ve önemli aşı karşıtlığını ortaya çıkardı.19 farklı ülkede, ankete katılanların yüzde 20'si, Güney Afrikalıların yüzde 57'si,Fransızların yüzde 38'i, Amerikalıların yüzde 33'ü, Almanların yüzde 31'i, İsveçlilerin yüzde 26'sı ve Türklerin yüzde 48'i "aşıların zararlı etkileri hakkındaki gerçeğin kasıtlı olarak halktan gizlendiği’’ni söyledi.

KAYNAK: THEGUARDIAN | POLEMİK HABER | ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT