208 bin 980 köpek ve sahibi ve 123 bin 566 kedi ve sahibinden elde edilen verileri karşılaştırarak, diyabetli bir köpeğe sahip olmanın, sağlıklı bir av köpeğine sahip olmakla karşılaştırıldığında yüzde 38 oranında tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu keşfettiler.

Köpek sahiplerinin kişisel ve sosyoekonomik koşulları bu bağlantıyı açıklayamadı. Bununla birlikte, kedi sahipleri ve evcil hayvanları arasında ortak bir diyabet riski bulunmadı. Araştırma, British Medical Journal'da yayınlandı.

FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNEMLİ FAKTÖR

İnsanlarda olduğu gibi, diyet ve obezite her iki hayvan türünde de tip 2 diyabet riskini etkileyebilir. Ayrıca insanlar gibi, köpeklerde ve kedilerde de diyabet hastalığının yaygınlığı artıyor. Kediler ve sahipleri arasında paylaşılan bir riskin olmaması, fiziksel aktivitenin de önemli bir faktör olduğuna işaret edebilir. Kennedy, “Kediler genellikle hareketlerine gelince sahiplerinden daha fazla bağımsız olmayı tercih ediyorlar” dedi ve "Köpek sahipleri ile köpekleri arasında oldukça güçlü duygusal bağlar olduğunu biliyoruz. Belki de bu bağ diğer sağlık davranışlarına ve risklerine kadar uzanır" şeklinde ekledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com