FARK YARATMIYOR

Şimdi bir araştırma, Covid-19’a karşı aşılamanın ciddi hastalık ve ölümleri önlemek için çok önemli olduğunu, ancak tamamen aşılanmış kişilerin bile virüsü kaptığını ve aktardığını ortaya koydu.

Lancet'te yazan Imperial College London ve Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (HSA) dahil olmak üzere bir dizi kurumdan araştırmacılar, Delta varyantı ile enfekte olan 138 kişinin 204 hane temaslısından gelen verileri nasıl analiz ettiklerini bildirdiler.

Sonuçlar, tamamen aşılanmış kişilerin bile enfeksiyon kapma riskinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Analiz, tam olarak aşılanmış bir kişinin virüs bulaşmış bir hane üyesinden virüsü yakalama şansının yüzde 25, aşılanmamış bir kişinin enfekte olma şansının ise yüzde 38 olduğunu gösteriyor.

Analiz ayrıca, enfekte bir bireyin kendisinin tam olarak aşılanmış veya aşılanmamış olup olmadığının, evdeki temaslıları için ne kadar bulaşıcı oldukları konusunda çok az veya hiç fark yaratmadığını göstermektedir.

'AŞI ETKİSİ 3 AY SONRA AZALIYOR'

Imperial College London'da Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Başkanı Prof. Ajit Lalvani, “Bu, tamamen aşılanmış vakaların temaslıları için aşılanmamış vakalar kadar bulaşıcı olduğunu açıklıyor” dedi. Lalvani, "Şaşırtıcı bir şekilde, ikinci aşı dozunun alınmasından üç ay sonra, enfeksiyon kapma riskinin daha yakın zamanda aşılanmaya kıyasla daha yüksek olduğunu bulduk" dedi ve "Bu, aşı kaynaklı korumanın yaklaşık üç ay sonra zaten azalmakta olduğunu gösteriyor" diye ekledi.

Lalvani, üçüncü doz olarak verilen güçlendirici dozlar dahil olmak üzere aşılamanın önemli olduğunu vurguladı ve aşılanmamış kişilerin koruma için tam olarak aşılanmış kişilerin bağışıklığına güvenemeyeceklerini kaydetti. Tam olarak aşılanmış kişiler enfekte olursa, ciddi hastalık ve ölüme karşı korunmaya devam ettiklerini ve sadece hafif bir enfeksiyona sahip olma eğiliminde olduklarını ekledi.

Guardian