Araştırma, şehirdeki en az 50 kişinin enfekte olduğu ve 2 bin 200'den fazla hamsterın itlaf edilmesine yol açan yeni bir Covid-19 salgınının kaynağının bir evcil hayvan dükkanı olduğu yönündeki korkuları doğruluyor.

Bununla birlikte, virologlar, evcil hayvan ticaretinin yayılma için bir yol sağlayabilmesine rağmen, mevcut evcil hamsterların sahipleri için bir tehdit oluşturma olasılığının düşük olduğunu ve zarar görmemesi gerektiğini vurguladılar. İnsanlar birçok hayvana Kovid-19’u bulaştırabiliyor, ancak şimdiye kadar sadece vizonlar virüsün ters yönde iletebildiğini göstermiştir. 

İTHAL HAMSTERLAR VİRÜSÜ YAYDI

Hamsterların insanları da enfekte edebileceğine dair endişeler, ilk olarak Hong Kong'daki LittleBoss evcil hayvan dükkanında çalışan 23 yaşındaki bir işçinin, üç aydan uzun bir süredir şehrin ilk Delta varyantı teşhisi olan 15 Ocak'ta Kovid-19 pozitif çıkmasıyla su yüzüne çıktı. Evcil hayvan dükkanını ziyaret eden bir kadın da enfekte oldu ve sonraki günlerde ailesinin diğer üyeleri pozitif çıktı.

Buna karşılık, halk sağlığı yetkilileri evcil hayvan dükkanında ve onu tedarik eden depoda yüzlerce kemirgeni temizledi. 28 hamsterın 15'inde viral genetik materyal veya antikorlar tespit edildi, ancak test edilen cüce hamster, fare, kobay ve tavşanların hiçbirinde bulunmadı. 

Hamsterlarda koronavirüs tespit edildikten sonra, Hong Kong Üniversitesi'nden bir virolog olan Prof.LeoPoon ve meslektaşları, hamsterların hepsinin Delta varyantı ile enfekte olduğunu ve virüslerinin yakından ilişkili olduğunu ortaya çıkaran daha fazla viral genom dizilimi yaptı. Bu virüslerin içerdiği mutasyonların doğası, bulaşmanın bir süredir devam ettiğini gösteriyordu. Hamsterler Aralık ve Ocak aylarında Hollanda'daki bir tedarikçiden ithal edilmişti.

Bu arada, evcil hayvan dükkanı çalışanı ve enfekte müşteriden alınan örneklerin analizi, virüslerinin hamster virüsleriyle yakından ilişkili olduğunu, ancak enfeksiyonu birbirlerine bulaştırma ihtimalinin düşük olduğunu gösterdi.

Henüz akran değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışma, hamsterların gerçek yaşam ortamlarında enfekte olabileceğine ve virüsü insanlara ve diğer hamsterlara geçirebileceklerine dair "ikna edici kanıtlar" sağlayan ilk çalışmadır. (Guardian)