19 ila 49 yaş arasındaki her 10 kişiden dördü tedavi sırasında böbrekleri, akciğerleri veya diğer organları ile ilgili sorunlar geliştirdi.

‘’SADECE YAŞLILARIN HASTALIĞI DEĞİL’’

Araştırmada, 2020 yılındaki Covid-19’un ilk dalgasında 302 Birleşik Krallık hastanesinde her yaştan 73 bin 197 yetişkin incelendi. Çalışmayı yöneten Prof. Calum Semple, "Mesaj, bunun sadece yaşlıların ve zayıfların hastalığı olmadığıdır" dedi.

Semple, "Veriler, Covid-19’un grip olmadığı gerçeğini güçlendiriyor ve genç yetişkinlerin bile hastaneye gelen, bazıları daha fazla izleme ve gelecekte potansiyel olarak daha fazla tedavi gerektirecek önemli komplikasyonlar yaşadığını görüyoruz" diye ekledi. 

EN YAYGINI BÖBREK HASARI

İngiltere'deki yedi üniversite ve Sağlık ve Sosyal Bakım ve Halk Sağlığı Departmanı'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, organa özgü tıbbi tanı olarak tanımlanan Covid-19 için hastanede tedaviye ihtiyaç duyanlarda "komplikasyon" sayısına baktı. Genel olarak, tüm yetişkin hastaların yaklaşık yarısı hastanede kaldıkları süre boyunca en az bir komplikasyon yaşadı. En yaygın olanı böbrek hasarıydı, bunu akciğer ve kalp hasarı izledi.

En yüksek oranlar 50 yaşın üzerindekilerdeydi ve bu kişilerin yüzde 51 en az bir sorun bildirdi. Ancak daha genç yaş gruplarında da "çok yaygındı". 30-39 yaşındakilerin yüzde 37'si ve 40-49 yaşındakilerin yüzde 44'ünün çalışmaya katılan hemşireler ve tıp öğrencileri tarafından kaydedilen en az bir komplikasyonu vardı.

Doktorlar, ağır geçirilen Covid-19’un organ hasarına nasıl yol açabileceğinden henüz emin değiller, ancak bazı durumlarda vücudun kendi bağışıklık sisteminin bir yanıtı tetikleyebileceği ve sağlıklı dokuya zarar verebileceği düşünülüyor. (BBC)