Avrupa Senkrotron Radyasyon Merkezi’nde (ESRF) görevli bilim insanlarının şu ana kadar geliştirilmiş en kuvvetli röntgen sistemi ile 54 yaşında koronavirüsten hayatını kaybetmiş bir kişinin akciğerlerini görüntüledi.

Sözcü'de yer alan habere göre, bilim insanı Paul Tafforeau’nun yönettiği araştırma merkezi Fransa’nın Grenoble kentinde bulunan ESRF’de yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen en parlak ve kuvvetli görüntüleme sisteminde ortaya çıkan sonuç uluslararası kamuoyunda gündem oldu.

National Geographic’in yayınladığı fotoğrafta beyaza yakın mavilikteki damarlar hava aralığı olurken, kırmızı damarlar ise açık kan damarları olarak görülüyor. Fakat bu taramada sarı renkte gösterilen damarlar ise koronavirüs sebebiyle tıkanmış damarları açıkça gösteriyor. (Fotoğraf: ESRF)

KORONAVİRÜSÜN YARATTIĞI TAHRİBAT GÖSTERİLDİ

Daha önce bu görüntüleme sistemiyle fosilleri ve mumyaları görüntüleyen uzmanlar ilk kez koronavirüsün akciğerde yarattığı tahribatı kamuoyuna gösterdi. HiP-CT tarama yönteminde 54 yaşında koronavirüsten yaşamını yitiren bir adamın akciğerlerinde hasar bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

Koronavirüsü ağır geçiren hastanın akciğerlerindeki damarların ciddi bir şekilde hasar gördüğü görülürken, birçok damarın ise tıkandığı açıkça gözler önüne seriliyor. Bu teknoloji ile vücuttaki en küçük damar ve hatta hücreyi de inceleyebilen bilim insanları, koronavirüsün yarattığı tahribatı ve akciğerlerdeki damarları nasıl değiştirdiğini gösterdi.