Düşük aşılama oranlarına sahip ülkelerin çoğu Afrika'da. Dünya Sağlık Örgütü'nün Afrika bölge ofisinde görevli PhionahAtuhebwe'ye göre, Şubat ayı sonu itibarıyla Afrika'daki 13 ülke, nüfuslarının yüzde 5'inden daha azını tam olarak aşıladı.Son derece düşük aşılama oranlarına sahip diğer ülkeler arasında Yemen, Suriye, Haiti ve Papua Yeni Gine yer alıyor.

KRİZ ÜZERİNE KRİZ

Geçen yıl, gelişmekte olan ülkeler tedarik eksikliğinden etkilendi. Zengin ülkeler nüfuslarına fazla gelecek miktarda aşı dozlarını biriktirdi ve birçok ülke kendi aşılarını yapacak tesislere sahip değildi. Aşıları dünya çapında eşit olarak dağıtma girişimi olan COVAX, aşı tesliminde bocaladı.

Birçok zengin ülke, kendi popülasyonları aşılandıktan sonra doz bağışlamayı planlamıştı, ancak Delta ve Omicron varyantlarının ortaya çıkması, bu planları daha da geciktiren üçüncü doz kampanyalarını teşvik etti. Aşı üreticileri, formüllerini veya teknolojilerini paylaşmayı büyük ölçüde reddetti ve üretimi daha da kısıtladı.

ŞIRINGA BULUNAMIYOR

Maryland Üniversitesi Küresel Sağlık Girişimi direktörü Dina Borzekowski, “Aşılama oranlarının düşük olduğu ülkeler arasındaki temel sorunyetersiz altyapı. Eksik olan şey, tipik olarak güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyon sistemleri veya güvenilir elektrik olmadan yaşayan nüfuslara aşı sağlamak için en iyi uygulamalardır" dedi. 

DoctorsWithoutBorders’danSinhye Ha, bağışlanan aşıların bazen son kullanma tarihlerine yakın bir şekilde teslim edildiğini ve sağlık görevlilerine bunları dağıtmak için çok az zaman kaldığını söylüyor.Bazı ülkelerde, iğneleri enjekte etmek için şırınga gibi malzemeler veya aşıları doğru sıcaklıkta tutmanın yolları da bulunmuyor.

Atuhebwe, yanlış bilgi ve hükümetlere duyulan güvensizliğin körüklediği aşı tereddütünün de bazı ülkelerde düşük aşılamaoranına katkıda bulunduğunu söylüyor.(AP)