Virüs mutasyona uğrarken esasen şekil değiştiriyor ve bir sonraki varyantın ne kadar kötü olacağını bilmenin hiçbir yolu yok. Halihazırda, kendi benzersiz mutasyonlarını taşıyan bir Omicron alt türü dolaşıyor. Gelecekteki varyantlara karşı daha geniş koruma sağlayabilecek yeni nesil aşılar oluşturmak için araştırmalar sürüyor, ancak yakın zamanda hazır olmayacaklar.

Acil çözüm olarak, Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden Jennifer Nuzzo, bugünün aşılarını daha fazla insana yapmak "virüsün mutasyona uğrama ve daha sonra endişelenmemiz gereken yeni Yunanca harfler üretme fırsatlarını azaltacaktır" diyor.

T HÜCRELERİ UNUTMUYOR

Virüsle mücadeleyi, aşı veya önceden geçirilmiş Covid-19’dan sonra oluşan antikorlara düşer. Varyantlar, corona virüsü kaplayan proteinin görünümünü değiştirir. Omicron'un bu ilk savunmayı önceki varyantlara göre daha kolay geçmesinin nedeni budur. Ayrıca, bağışıklık sistemi sürekli yüksek alarm durumunda olacak şekilde tasarlanmamıştır, bu nedenle enfeksiyonu savuşturan antikorlar zamanla azalır.

İki doz Pfizer veya Moderna aşısından birkaç ay sonra, insanlar hem azalan antikorların hem de varyantın mutasyonunun bir sonucu olarak Omicron varyantına karşı çok az korumaya sahip oluyor. Neyse ki, T hücreleri adı verilen farklı bağışıklık sistemi askerleri, bir enfeksiyonun ciddi hastalığa dönüşmesini önlemenin anahtarıdır ve bu koruma daha uzun sürer çünkü T hücreleri, virüsün mutasyona uğramayan diğer kısımlarını kolayca tanır.

İSRAİL’DEN DÖRDÜNCÜ DOZ HAMLESİ

Bir güçlendirici dozdan sonra, Omicron kaynaklı semptomatik hastalığa karşı koruma yaklaşık yüzde 70'tir. Aşıya daha yakın olan daha önceki varyantlarda görülen yüzde 94 koruma kadar iyi değil, ancak oldukça etkilidir. Araştırmacılar, enfeksiyonla savaşan antikorların üçüncü bir dozdan sonra daha uzun süre kalıp kalmadığını yakından izliyorlar. Ancak bir noktada, bu seviyelerin tekrar azalacağı düşünülüyor. Yine de İsrail, 60 yaş ve üstü olanlar da dahil olmak üzere bazı insanlara dördüncü bir doz sunuyor ve tüm yetişkinlere ek takviye vermeyi düşünüyor.

Tartışma, tekrarlanan aşıların gerçekten en iyi yaklaşım olup olmadığıdır. Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde aşı uzmanı olan Dr. Paul Offit, antikor seviyelerini sürekli yüksek tutmak için yapılan sonsuz takviyenin "işe yarayacak bir halk sağlığı stratejisi olmadığını" söyledi. (AP)