Kronik prostatit en az 3 ay süren prostat iltihabıdır. Prostat erkek idrar kesesinin altında bulunan küçük bir bezdir. İdrar torbasının (mesane) hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının (üretra) geçtiği ve ayrıca spermleri testislerden getiren tüplerin (vas deferens) açıldığı bir organdır. Prostat bezinin asıl görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır.

Prostatite bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir, ancak çoğu durumda durumun nedeni bilinmemektedir. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ihtiyacı ve bel ağrısı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Kronik prostatite bakteriyel bir enfeksiyon neden olduğunda, antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Nedeni bilinmediğinde, semptomların tedavisi sağlanabilir. Durum tedavi edilemese bile, kronik prostatit tedavisi gören erkekler genellikle semptomlarından kurtulabilirler.

KRONİK PROSTATİT TÜRLERİ NELERDİR ? 

Durumun nedenine göre farklılık gösteren iki tür kronik prostatit vardır. İlki kronik bakteriyel prostatit, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu tip prostatit her yaştaki erkeği etkileyebilir, ancak daha sık genç ve orta yaşlı erkeklerde görülür.

İkinci ise kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromudur (CP/CPPS) ve bakteriyel forma benzer semptomlar üretir, ancak nedenleri bilinmemektedir. Hem kronik prostatitin bakteriyel formunun hem de CP/CPPS'nin semptomları çok benzerdir. Genellikle hafif başlarlar ve zamanla yoğunluk kazanırlar.

Belirtiler sürekli idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma ağrısı, idrara çıkma zorluğu, ardından düzensiz bir akış, idrarda kan, idrara çıktıktan sonra mesanenin tamamen boşalmamış gibi hissetmek, ağrılı boşalma, alt sırt, alt karın, kasık bölgesinin üstü, testisler ve anüs arasında şiddetli ağrı görülebilir. Bakteriyel prostatite ayrıca ateş veya titreme de eşlik edebilir.

KRONİK PROSTATİT KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU ? 

Kronik prostatit; prostat bezinin sperm üretimini bozabilir, sertleşme sorunu gibi cinsel işlev bozukluklarına yol açabilir ve bunlar da erkeklerin üremesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı erkeklerde prostatit, prostat spesifik antijen (PSA) seviyesini yükseltebilir.

ŞOK DALGA TEDAVİSİ İLE KRONİK PROSTATİT TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Şok dalga tedavisi olarak adlandırılan ESWT ile ağrısız olarak kronik prostatit tedavisi mümkün. Perine bölgesinden (testislerle anüs arası) uygulanan şok dalga tedavisi sonucu prostat içinde büyüme faktörlerinin salınımı artar, kök hücreler aktive edilerek prostatit nedeniyle bozulmuş doku hasarı düzeltilebilir.
ESWT, vücut dışında oluşturulan yüksek basınçlı ses dalgalarından elde edilen şok dalgalarının bir aplikatör vasıtası ile vücudun istenilen bölgesine odaklanmasına dayanan bir tedavi şeklidir. Bu tedavide penisin farklı noktalarına yeni damar oluşumunu desteklemek ve iktidarsızlık konusunda kalıcı düzelme sağlayabilmek amacı ile uygulama yapılmaktadır. Rahatsızlığın olduğu bölgede kan dolaşımını artırarak vücudun kendini iyileştirme mekanizmasını devreye sokmak amaçlanır.

Bu tedavide penisin farklı noktalarına yeni damar oluşumunu desteklemek ve iktidarsızlık konusunda kalıcı düzelme sağlayabilmek amaçlanır. Her biri yaklaşık olarak 20 dakika süren toplam 6 seanstan oluşan bu tedavide 5 farklı noktada toplam 1500 şok dalgası uygulanmaktadır. Hasta uygulama sonrası günlük yaşamına devam edebilmektedir.