İngiltere merkezli basın kuruluşu The Guardian'da endişelerini dile getiren doktorlar ve akademisyenler, kuzey ülkelerde yaşayanların güneşte daha fazla zaman harcadıkları için daha sıcak yaz aylarının cilt kanserlerinde ve diğer ölümcül kanserlerde artışa yol açabileceği konusunda uyardı.

‘RİSK FAKTÖRÜNE MARUZ KALMA ARTIYOR’

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin cilt kanseri ölümlerinde bir artışa dönüşeceğini savunuyorlar. Bristol Üniversitesi'nden İklim Bilimi Profesörü Dann Mitchell, iklim değişikliğinin doğal olarak Birleşik Krallık'ta ve diğer kuzey bölgelerde yaşayan insanlar için daha fazla güneşe maruz kalmasına yol açacağını savunarak “Bu, yıl boyunca güneş ışığına daha fazla maruz kalmaya ve bu güneş ışığının cilt kanseri için bilinen bir risk faktörü olan UV kısmına çok daha fazla maruz kalmaya yol açar” dedi.

Sheffield Üniversitesi'nden Tıbbi Onkoloji Profesörü Sarah Danson, “daha ​​sıcak yazlarda devam eden bir eğilimin daha fazla cilt kanseri vakasına ve bu hastalıktan daha fazla ölüme yol açacağı” konusundaki endişelerini ifade ederken, Leeds Üniversitesi'nden Klinisyen Julia Newton-Bishop, “Bu hava o kadar sıcak ki güneş yanıklarının artacağını ve daha sonra cilt kanseri vakalarının artacağını düşünüyorum” dedi.

MÜCADELE ARTIYOR

İklim değişikliği savunucuları, durumun ciddiyetini yoksulluk, enflasyon ve savaş gibi daha acil sorunlarla mücadele eden nüfuslara iletmek için mücadele ediyorlar. Ancak iklim değişikliğine olan popüler ilgi dalgalanırken, hükümetler iklim eylemini daha önce hiç olmadığı kadar benimsiyor. ABD kısa süre önce temiz enerjiye 370 milyar dolarlık yatırım yapmak için yasayı kabul ederken, Hollanda 2030 yılına kadar nitrojen emisyonlarının yüzde 50'sini kesmeyi planlıyor. (RT)