İktidar partisi gazetesi Rodong Simnun, ciddi şekilde hasta olmayanlar için zencefil veya hanımeli çayı ve söğüt yaprağı içeceği gibi ilaçlar önerdi. Sıcak içecekler boğaz ağrısı veya öksürük gibi bazı Covid-19 semptomlarını yatıştırabilir ve hastalar normalden daha fazla sıvı kaybettiğinde sıvı ihtiyacını karşılayabilir. Zencefil ve söğüt yaprağı da iltihabı hafifletir ve ağrıyı azaltır. Ancak bunlar virüsün kendisi için bir tedavi değildir.

SALGINLA MÜCADELE İÇİN BİN TON TUZ YOLA ÇIKTI

Devlet medyası geçenlerde sabah ve akşam tuzlu su ile gargara yapılmasını öneren bir çiftle röportaj yaptı. Devlet haber ajansının bildirdiğine göre, "antiseptik bir çözüm" için Pyongyang'a "bin ton tuz" gönderildi. Bazı araştırmalar, soğuk algınlığına neden olan virüslerle savaşan tuzlu su ile gargara önermektedir.

Ancak Covid-19’un yayılmasını yavaşlattıklarına dair çok az kanıt var. Bir çalışma, gargaranın laboratuvarda virüsü öldürebileceğini buldu. Ancak insanlarda yardımcı olduğu ikna edici bir şekilde gösterilmemiştir. Covid-19 esas olarak ağızdan olduğu kadar burun yoluyla da havadaki küçük damlacıkların solunmasıyla yakalanır, bu nedenle gargara sadece bir giriş noktasına saldırır. Ayrıca, virüs vücuda girdikten sonra çoğalır ve hiçbir gargaranın ulaşamayacağı organların derinliklerine yayılır.

SAĞLIK SİSTEMİ ZORDA

Kuzey Kore'nin sağlık sistemi, köy düzeyindeki temel hizmetlerden devlet hastanelerinde özel tedaviye kadar ücretsiz tıbbi bakım sunmak üzere kurulmuştur. Ancak son yıllarda yaptırımlar ve kuraklık gibi aşırı hava koşulları nedeniyle ekonomi daraldı. Ülkenin sınırlarının kapatılması ve katı karantina önlemlerinin de zarar verici bir etkisi oldu.

Özellikle Pyongyang dışında zayıf olan sağlık sisteminin personel, ilaç ve ekipman sıkıntısı çektiği düşünülüyor. Güney Kore'ye sığınan birçok Kuzey Koreli, ilaç parası ödemek zorunda kaldıklarını veya iktidar partisinin ayrıcalıklı üyeleriyle sınırlı tedavi ve ilaçlar bulmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ancak devlet medyası artık üretimi artırdığını söylüyor.

Diğer yandan, Kuzey Kore, küresel aşı paylaşım programı COVAX kapsamında geçen yıl Çin yapımı üç milyon doz aşıyı geri çevirdi ve diğer teklifleri reddettiği bildirildi. Güney Kore, yaptığı aşı, tıbbi malzeme ve personel teklifine yanıt alamadığını söyledi. (BBC)