Ancak siyasi muhalifler, röportajda kullandığı sert dilin bir başkana layık olmadığını söyledi.Yorumları, Covid-19aşı kısıtlamalarıyla ilgili bir yasa tasarısının hükümete karşı birleşen muhalefet milletvekilleri tarafından ertelenmesiyle geldi.

‘ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYORUZ’

Parlamentoda aşısızları kamusal yaşamın büyük bir kısmından men edecek yasa tasarısı üzerinde bir tartışmanın gece yarısından sonra devam etmesi engellendi.Mevzuatın bu hafta yapılacak bir oylamada onaylanması bekleniyordu, ancak aşı karşıtlarını kızdırdı ve bazı Fransız milletvekilleri konuyla ilgili ölüm tehditleri aldıklarını söyledi.

Le Parisien ile yaptığı röportajda Macron, "zorla aşılama" olmayacağını, ancak "sosyal yaşamdaki faaliyetlere erişimlerini mümkün olduğunca sınırlayarak" insanları aşılanmaya teşvik etmeyi umduğunu söyledi.

Macron, "Aşılanmamış insanları hapse aymayacağım. Yani onlara söylememiz gerek, 15 Ocak'tan itibaren artık restorana gidemezsiniz. Artık kahve içmeye, tiyatroya, sinemaya gidemezsiniz” dedi. Macron'un aşılanmamış kişileri rahatsız etmek için kullandığı dilin argo olduğu kabul ediliyor ve muhalefet politikacılarının sert tepkisine neden oldu.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

AFP tarafından aktarılan sağcı Cumhuriyetçilerin Senato lideri Bruno Retailleau, "Hiçbir sağlık acil durumu bu tür sözleri haklı çıkarmaz” dedi.  Aşırı sağcı lider Marine le Pen, "Bir başkan bunu söylememeli... Emmanuel Macron makamına layık değil" şeklinde tweet attı. (BBC)