Dünya genelinde vaka sayıları yükselirken, The Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayınlanan bir rapor, viral hastalıktan etkilenen kişilerin kabukları ve döküntüleri iyileştikten çok sonra gerçekten bulaşıcı olabileceğini ortaya koydu.

ÇARE OLACAK İLAÇLAR BULUNDU

Lancet, 2018 ve 2021 yılları arasında maymun çiçeği hastalığına yakalanmış 7 kişiyi inceledi. Hastaların hiçbiri ölmedi veya yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duymadı, ancak bazıları herhangi bir bulaşı önlemek için hastaneye kaldırıldı.

University College London'dan Dr. Catherine Houlihan, "Önceki maymun çiçeği salgınları sırasında, tüm lezyonlar kabuklanana kadar hastalar bulaşıcı olarak kabul edildi. Bu 7 vakada, enfeksiyonu takiben en az üç hafta boyunca viral saçılma gözlemlendi. Ancak, bulaşıcılık hakkındaki veriler sınırlı kalıyor ve gelecekteki çalışmalar için önemli bir alan" dedi. 

Çalışma ayrıca bazı antiviral ilaçların semptomları kısaltma ve bir hastanın bulaşıcı olduğu süreyi azaltma potansiyeline sahip olabileceğini düşündürmektedir. Analiz edilen vakalar, Afrika dışında hastane içi bulaşma ve ev içi bulaşmanın ilk örneklerini temsil etmenin yanı sıra, iki farklı antiviral ilacın ilk etiket dışı kullanımına hastanın tepkisini rapor ediyor. (Mirror)