2003'ten beri ABD'de görülen ilk monkeypox vakası olduğuna inanılan adam hastaneye kaldırıldı ancak durumu stabil. Şu ana kadar yeni vaka tespit edilmedi.Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), adamın yaptığı iki uçuşta bulunan yolcuların hastalığa maruz kalmış olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

‘’MASKE KULLANIMI İHTİMALİ DÜŞÜRÜYOR’’

CDC, hastaneye kaldırıldığı Dallas'a uçağa binmeden önce 9 Temmuz'da Nijerya'nın Lagos kentinden Georgia'ya uçtuğunu söyledi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Yolcuyla yakın temasta bulunmuş olabilecekler için potansiyel riskleri" değerlendirmek için havayollarıyla birlikte çalıştığı söylendi. Ancak yolcular Covid-19 kısıtlamaları gereği maske taktığıiçin, hastalığın uçakta yayılma ihtimalinin düşük olduğu belirtildi.

Bir CDC sözcüsü BBC'ye "Monkeypox’a maruz kalmış olabilecek bireyleri takip etmek için eyalet ve yerel sağlık departmanlarıyla birlikte çalıştığını" söyledi.Sözcü, "Genel halk için riskin düşük olduğu düşünülüyor" dedi ve izledikleri 200 kişiden hiçbirinin "yüksek riskli" olarak düşünülmediğini de sözlerine ekledi.

100 VAKADAN BİRİ ÖLÜMCÜL

Monkeypox, çiçek hastalığı ile aynı aileden gelen nadir bir viral hastalıktır, ancak çok daha az şiddetlidir. Monkeypox bazen daha şiddetli olabilir, ancak CDC'ye göre 100 vakadan biri ölümcül olabilir.Çoğunlukla orta ve batı Afrika ülkelerinin uzak bölgelerinde, tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülür.

Semptomları arasında şunlar vardır:
Başlangıçta ateş, baş ağrısı, şişlik, sırt ağrısı, ağrıyan kaslar ve genel bir halsizlik.
Ateş düştüğünde, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebilir.
Son derece kaşıntılı olabilen döküntü, daha sonra düşen bir kabuk oluşturmadan önce değişir ve farklı aşamalardan geçer. 
Virüs vakalarının çoğu hafiftir, bazen su çiçeğini andırır ve birkaç hafta içinde kendi kendine geçer.

(BBC)