Akış hizmeti, bir kullanıcının izleme geçmişini takip eder ve daha sonra belirli şovların ne sıklıkta izlendiğine ve izleyicinin olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilediğine ilişkin kalıpları bulmak için yapay zeka aracılığıyla çalıştırılır. Yapay zeka, bu verileri kişisel öneriler oluşturmak için kullanır.

Çalışmanın ortak yazarı UC San Diego'dan Ludmil Alexandrov, "Netflix'in bir sonraki adımda hangi dizileri izlemeyi seçeceğinizi tahmin edebildiği gibi, biz de kanserinizin genomunun daha önce deneyimlediği değişikliklere dayanarak kanserinizin nasıl davranacağını tahmin edebileceğimize inanıyoruz” dedi. 

‘KANSERİN NEREDE BAŞLAYIP BİTTİĞİNİ İNCELEYECEK’

Tıbbi yapay zeka, tümörlerdeki "arızalar" için hücrelerdeki, daha spesifik olarak kromozomlar ve DNA üzerindeki genetik verileri inceleyecek, yani, kanserin tam olarak nerede başlayıp bittiğini. 

Doktorların kanserin ne kadar agresif olduğunu ve zayıf noktalarının nerede olduğunu bularak tümörün özelliklerini doğru bir şekilde yansıtacak bir kanser tedavi planı belirlemelerine yardımcı olabilecek 21 yaygın hata tespit etti. Parçalanmış ve yeniden şekillendirilmiş kromozomlara sahip tümörlerin hayatta kalma şansının en düşük olduğu bulundu.

Yapay zeka, 33'ten fazla kanser türü olan yaklaşık 10 bin hasta üzerinde test edildi. Sonuçlar bilimsel dergi Nature'da yayınlandı.

SigProfilerExtractor yazılımları arasında yer alan teknoloji, "hata" listesini genişletme ve kişiselleştirilmiş bir "kanser planı" oluşturmaya yaklaşma umuduyla diğer araştırmacılara ücretsiz olarak sunuldu. Araştırmanın yazarlarından Nischalan Pillay, "Kanserin bir adım önünde olmak için, onun nasıl uyum sağladığını ve değiştiğini tahmin etmemiz gerekiyor. Mutasyonlar, kanserin temel itici güçleridir, ancak anlayışımızın çoğu, kanserdeki bireysel genlerdeki değişikliklere odaklanmıştır" dedi. (The New York Post)