Pandemi sürecinin hayatımıza girmesiyle evde geçirilen zamanlar arttı ancak fiziksel aktivitelerin zamanı artmadı. Bununla beraber can sıkıntısı ve korona virüs endişeleri kontrolsüz duygusal yeme davranışlarını
ortaya çıkarmaya başladı. Tüm bunlar ise kadın, erkek ve yaş fark etmeksizin herkeste kilo alımına sebep oluyor.

FAZLA KİLOLAR GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Fazla kilolar tedavi edilmediği zaman kişinin hayat kalitesini düşürüp yaşam süresini azaltmaktadır. Doku ve organları her açıdan olumsuz etkileyen fazla kilo problemi kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kalp damar hastalıkların riskini de arttırıyor. Ayrıca fazla kilo ile kanser arasında doğrudan ilişki olduğu da biliniyor. 

Fiziksel işlev bozuklukları da fazla kilolu bireylerde sıklıkla görülür. Kilo artması ile hareketler kısıtlanacağı için ağrı, eklem hastalıklarI, diz, kalça, omurga gibi ağırlık taşıyan eklemlerin üzerindeki yükün artmasına ve kıkırdak yapısının aşınmasına ve eklemlerin zarar görmesine sebep olur.

Fazla kilolu kişilerde en sık görülen sağlık sorunları ise; gürültülü horlama, boğulma hissi ile uyanma, gündüz aşırı uyku hali, sabahları baş ağrısı, uyku apnesidir. 

Kilo problemi psikolojik rahatsızlıklara da yol açmaktadır. Depresyon, duygusal durum bozuklukları sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır.

TÜP MİDE AMELİYATI NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Günümüzde yaygınlaşan obezite operasyonları içinde kıyasla tüp mide yöntemi oldukça etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta. Ancak unutmamak gerekirki tüp mide kısıtlayıcı bir operasyondur ve operasyon sonrası kişi beslenme düzeninde mutlaka değişiklikler yapmalıdır.

Yaklaşık 1,5 – 2 saat süren bu işlemde mideye ince uzun bir tüp şekli veriliyor. Kapalı ameliyat yöntemi ile yapılan bu işlemde midenin yaklaşık %80’i alınıyor. Bu sayede midenin gıda alımı kısıtlanıyor.

İşlem sırasında mide giriş – çıkışları, sindirim sistemi korunduğu için operasyon sırasında ve sonrasında risklerle karşılaşma ihtimali oldukça düşüktür.

Kapalı ameliyat yöntemi uygulandığı için işlem sonrası ciddi ağrılar olmamaktadır. Ağrı kesici ilaçlar sayesinde kişi rahatlatılır. Ameliyat sonrası 2 gün gerekli kontrollerin ardından kişi gündelik hayatına geri
dönebilir.

Tüp mide ameliyatını tercih edebilecek kişiler ise; ileri derecede obez olanlar ve aşırı kiloya bağlı tip 2 şeker rahatsızlığı olanlardır. 18 ila 65 yaş arasında olup vücut kitle indeksi 35 değerinin üzerinde olan
kişilere tüp mide ameliyatı yapılmaktadır.

Tüp mide avantajının tercih edilme sebepleri ise; teknik olarak cerrah için daha kolay bir operasyon türüdür. İşlem sonrasında enfeksiyon ve diğer yan etkilerin yaşanmasını azaltmaktadır. Diğer operasyonlara kıyasla kişi kolaylıkla gündelik yaşantısına dönebilir. Ameliyat sonrası yenebilecek
porsiyon miktarı azaldığı için kişi sağlıklı beslenme düzenini kolaylıkla hayat şekli haline getirebilir ve bu sayede ameliyat sonrası kilo alma riskini azaltmış olur.