Dünya Obezite Federasyonu'nun raporu, corona virüs kaynaklı 2,5 milyon ölümün yaklaşık 2,2 milyonunun fazla kilolu insanların olduğu ülkelerde gerçekleştiğini söylüyor. 

Yetişkinlerin yüzde 50'sinden fazlasının kilolu olduğu İngiltere, ABD ve İtalya gibi ülkeler, corona virüsle bağlantılı ölümlerin en büyük oranına sahip.

Dünya Obezite Federasyonu, aşırı kilolu kişilere, artan ölüm riskleri nedeniyle aşılama ve testler için daha fazla öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.

UYANDIRMA ÇAĞRISI

Yetişkin nüfusun yarısından fazlasının fazla kilolu olduğu ülkeler arasında, Belçika en yüksek ölüm oranına sahipken, onu Slovenya ve İngiltere izliyor. 

İtalya ve Portekiz 5 ve 6 sırada, ABD ise 8 sırada. Buna karşın Vietnam, dünyadaki en düşük corona virüs ölüm oranına ve nüfustaki ikinci en düşük kilo oranına sahip. 

Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü, raporun obezite ve neden olduğu kötü sağlık sorunuyla mücadele etmek için küresel olarak hükümetlere bir uyandırma çağrısı olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

‘KORELASYON AÇIK VE İKNA EDİCİ’

Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Covid-19 kaynaklı obezite ve ölüm oranları arasındaki korelasyon açık ve ikna edici" dedi ve ‘’Halk sağlığına yatırım ve obezitenin temel nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik koordineli, uluslararası eylem, ülkelerin salgın sonrası sağlık
sistemlerinde direnç geliştirmelerinin en iyi yollarından biridir. Tüm ülkeleri bunu yakalamaya çağırıyoruz" şeklinde ekledi.

‘’ŞOK OLDUK’’

Raporun yazarı Doktor Tim Lobstein, "Bir ülkenin aşırı kilolu yetişkin oranı ile Covid-19'dan ölümleri arasında bu kadar yüksek bir korelasyon gördüğümüzde şok olduk. Birkaç ülkede bir sorun olduğunu biliyorduk, ancak bunun, savunmasız bir nüfusu korumak için
güçlü önlemler aldıkları Yeni Zelanda ve İzlanda gibi birkaç aykırı değer ile dünya genelinde dikkate değer ölçüde tutarlı olduğunu gördük" diye konuştu.

(Guardian)
(Çeviri: polemikhaber)