Şanghay’daki yetkililer, 60 yaş üstü sakinlerin sadece yüzde 38'inin aşılarının tam olduğunu söyledi. Şehir şimdi başka bir toplu test turuna girecek, bu da çoğu sakin için katı bir karantinanın dördüncü haftaya kadar devam edeceği anlamına geliyor.

Şimdiye kadar Çin, şehirde Covid-19’dan kimsenin ölmediğini iddia etmişti. Pazartesi günkü ölümler aynı zamanda Mart 2020'den bu yana tüm ülkedeki yetkililer tarafından resmi olarak kabul edilen Covid-19 bağlantılı ilk ölümlerdi.

Ölümleri açıklayan bir açıklamada, Şanghay Sağlık Komisyonu, üç kişinin "onları geri döndürmek için tüm çabalara" rağmen Pazar günü hastanede öldüğünü söyledi. Üç kişinin de altta yatan sağlık koşullarına sahip olduğunu ekledi.

BEZDİREN KARANTİNA

Üç hafta önce Omicron liderliğindeki bir salgının keşfedilmesinden bu yana, şehir sakinlerini bezdiren sıkı bir kilit altında. Milyonlarca kişi evlerine kapatıldı ve pozitif çıkan herkes karantina merkezlerine gönderildi. Son haftalarda birçok kişi kısıtlamalar ve gıda kaynaklarının yetersizliğinden şikayet etmek için sosyal medyaya yöneldi.

İnsanlar yiyecek ve su siparişi vermek ve hükümetin sebze, et ve yumurta bırakmasını beklemek zorunda kaldı ve analistler birçoğunun stoklarının azaldığını söylüyor. Kapanmanın uzaması, teslimat hizmetlerini, bakkalların internet sitelerini ve hatta devlet malzemelerinin dağıtımını boğdu.

Ancak günde 20 binden fazla yeni vakayla yetkililer mücadele ediyor. Şehir son haftalarda sergi salonlarını ve okulları karantina merkezlerine dönüştürdü ve derme çatma hastaneler kurdu.

İLGİNÇ STRATEJİ

Çin'deki vakalardaki son artış, bazı ülkelere kıyasla küçük olmasına rağmen, Çin'in herhangi bir salgını kontrol altına almak için hızlı kilitlenmeler ve agresif kısıtlamalar kullanan "sıfır-Covid-19" stratejisine karşı önemli bir meydan okuma. Politika, Çin'i virüsle yaşamaya çalışan diğer birçok ülkeden ayırıyor. Ancak Omicron varyantının artan geçirgenliği ve daha yumuşak yapısı, mevcut stratejinin uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığı konusunda sorulara yol açtı. (BBC)